2012. február 10., péntek

Mostantól a piacon fogok vásárolni!

Már alig várom a nyári piacot! :)
Elmentem tegnap a piacra, itt van a városközpontban, inkább falut írnék (Budafok 22. kerület), mivel az én drága uram, Tibi megdicsért, hogy milyen finom almát hoztam neki! Ennek örömére vettem is belőle 8 kilót!

Valaki megkérdezte, hogy hol szoktam vásárolni és már korábban is írtam róla, hogy inkább a saját márkás termékeket veszem, hiszen itt a közelben az Aldi és Lidl van,a hová még biciklivel is el tudok menni, és ott szoktam vásárolni. Most már csak a tartós élelmiszereket!  Rájöttem, ha elmegyek oda vagy a Tescoba, ott ezer éve nem voltam, nos akkor kerül olyan is a kosárba, amit nem kellett volna!!! De megéri, mert olyan olcsó!! Ja ez a rákfenéje a dolgoknak!!!
  1. Meg kell tervezni a heti menüt! - Annak figyelembe vételével, hogy mennyink  van egy hétre!! (hogy megtudjuk mennyi van ebben segít a családi költségvetés!)
  2. Felírni, hogy mit kell venni!
  3. Önuralom, hogy ne vegyünk mást :) Ezt a legnehezebb megtartani.
  4. Havonta egyszer leltározni, hogy mink van, amit csak úgy betettünk a kosárba és abból mit tudunk főzni! (hozzávalók alapján is lehet a nagy receptes oldalakon keresni!!)

Nos ezennel változtatok az álláspontomon! Piacra fogok rendszeresen járni. 
  • Inkább ott veszem meg még a tejfölt is, mert akkor nem két dobozt teszek be, hanem csak 20 dkg és akkor nem arra ébredek, hogy anyám, hát belerohadt a tartóba! Tojást is olcsóbban lehet kapni, mint a boltban!
  • A tejet nem szerettem, csak a bótit, mert egyszer a normál tej kupakján megéreztem azt a savanyú szagot, amit egy jó kis anyatejes büfivel is feljött :))  De azt a tejet legalább, ha nem is isszuk meg, ilyen nincs, másra is lehet használni!!!! Úgyhogy mától onnan lesz tejünk is!!!
  • A piacon lehet még kapni szuper sajtrémeket is, és az is jöhet! Isteni Rockfort sajtot vettem, olcsóbb a kilónkénti ára, mint a sparban, 10 dkg-ot megengedtem magunknak dözsi van :DDD
  • Végre megettem a trapistát is, itt az Aldiban csak fél kilósban lehet kapni, le szoktam fagyasztani, de akkor már gáz, inkább csak rásütöm valamire.
  • Piacon a sárgarépának édes íze van, többfajta alma van, lásd Aldi piros alma :)) Hát ezen dobtam egy hátast!!!
  • Télen nem fogok venni paprikát, meg paradicsomot, inkább idény zöccségeket (akit érdekelnek ilyen receptek íme egy most indult oldal Zöldkampány címen! Tücsi imádja a lilakáposztát, úgyhogy lefőztem egy jó nagy adagot neki:)
  • És ott van a savanyúság!!! Ilyenkor valahogy igényli az ember, cékla, uborka, paprika, és az elmaradhatatlan káposzta! :)
  • Találtam egy jó hentest is, annyi a füstölt kolbi ára, mint a sparban, vagy az aldiban, de ebben nincs semmilyen E és tartósító, mi a francnak tartósító meg tudatmódosító egy kolbászba??!!!
  • A tésztáért -lehet, hogy ezt is a piacról szerzem be, majd még utána nézek, hátha van házi durum is - paradicsomszószt, meg lisztet, cukrot fogok venni a boltba!!! 


Már csak egy szívfájdalmam van, hogy ezen a piacon nem lehet házi csirkét kapni, ezért be kell menni a Skála piacra!!! Egy házi csirkének ezerszer jobb az íze, mint a puffasztottnak. Én az egész csirkét felhasználom, aprólékból becsinált leves lesz. Comb, szárny és hát egy része meg megsütve, csirkemellet meg kirántva tálalom és kész is a vasárnapi ebéd :))) Még hétfőre is marad kettőnknek!!!

Ha pedig még valódi termelőkre is vágyom, akkor a 11 kerületben van minden szombaton mdf piac és ott vannak őstermelők is. Azt a piacot, már nagyon jól ismerjük, mert régen oda jártunk, jó volt beszélgetni, meg mindig ahhoz a termelőhöz menni, akihez szoktunk!!! :)


Ti hol vásároltok? Hogy vásároltok?

3 megjegyzés:

  1. Mi ennél talán szerencsésebb helyzetben vagyunk! Mivel a világvégén lakunk, így a legközelebbi Lidl és Tesco is 25 km-re van tőlünk. Na jó, van Coop-unk, de az nagyon drága! Persze, mivel egyeduralkodó. :(
    Szóval apukám juhász, így nevel nekünk évente mangalicát, ha úgy jön ki, akkor kapunk kacsát, pulykát és csirkét is. Az idén rosszul ment minden, így csak disznónk volt, de az is nagyon jó, mert BIO.

    Továbbá, van egy kedves szomszédom, aki nagyon szegény, ezért minden idényben kimegy böngészni a már felszedett területekre, ahonnan a selejt, de jó minőségű gyökeret, vöröshagymát, lilahagymát szokott hozni, a bolti ártól olcsóbban. Sajtot az anyósom, túrót én magam készítek friss házi tejből. A fokhagymát, krumplit, gyümölcsöt és zöldséget a termelőtől szoktam vásárolni. Idén átjártunk Romániába, ahol szinte minden zölds. és gyüm. kilója 1-2 lei volt. Átszámítva: 60-120 ft. Így sok mindent tettem el télire.

    Van egy tuti jó hordós savanyúság receptem, amit feltettem ide:

    http://era85konyha.blogspot.com/

    Nézd meg, mert bele fogsz szeretni, úgy, mint én! Nem kell még dunsztolni sem, csak beledobálni a maradék zöldségeket, gyümölcsöket.

    Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Szia, téli zöldségpótlóként nagyon jó alternatíva a csíráztatás is, ráadásul nagyon egészséges. Próbáld ki, itt írtam róla, de a neten ezer helyen van leírás, videó, hogyan kell. http://justff.blog.hu/2012/01/31/csiraztassunk Szép napot, Viki

    VálaszTörlés
  3. Era: köszi meg is nézem! Dejó nektek, már bocsi, itt a városban az ember odavágyik! Szívesen termelnék magamnak, és annak mindig jobb íze van, mint a boltinak! Emlékszem amikor a nagyszüleim kertjében bab termett, akkor bableves volt, meg babfőzelék, de szerettem :) Meg fogom nézni a savanyítást!

    Viki: köszi, ezt is megnézem!!!

    VálaszTörlés