Konzerv lecsó, nyami :)) |
Ha le kell tennem valami mellett a voksomat, az a főzés, itthon vagyok gyesen, így aztán "tengernyi" időm van főzni! Azon röhögtem, hogy férj német nagynénije amikor náluk nyaraltunk olyan kajákat főzött, amihez 11-kor állt oda és 12-re készen is lettek!
Én is ezeket az ételeket szeretem, kivéve, ha sütök, valami jó kis édes vagy sós péksüteményt Limarától! Isteniek! És még a péknél is megspóroljuk a baromi sok pénzt a péksütikre!!
Nos miért főzzünk minden nap?
- legalább tudjuk mi van benne,
- tartósítószer mentes,
- talán még vacsora is marad, vagy másnapra és akkor két napi ebéd fedezve! Vagy ebéd és vacsora megoldva:) Vagy a férjnek elcsomagoljuk a maradékot!
- spórolunk is vele, igaz nem időt, csak pénzt, és mennyivel finomabb, ha mi főzzük meg a levest, amiből a legfárasztóbb a zöccségek megpucolása, mert aztán meg fő magától!!!
- bemelegíti a konyhát :) Fűteni már nem kell!
Miért ne vegyünk készételt?
- tele van tartósítószerrel,
- sokkal sósabb, mintha mondjuk mi sóznánk,
- ízfokozó, színezék, stb.
- csomagolás - erre mondjuk szelektíven gyűjthetjük.
- egyen íz!!!
Ha megkérdezzük nagyszüleinket, akik még átélték a háborút, ők a legkevesebb alapanyagokból is tudnak ebédet rittyenteni!!!
Múltkor főztem köménymag levest, hogy utáltam gyerekkoromban, most sem lesz a kedvencem!!! De a hányós fosós miatt már teljesen ki voltam, bezzeg gyerekeimet nem érintette olyan rosszul, mint engem!! :))
Heti menü meg igen fontos, szerintem! Egyrészt a meglévő alapanyagok figyelembe vételével, másrészt megtervezve!
Nagymamámnál a következő séma ment:
hétfő: vasárnapi maradék
kedd: leves, főzelék, feltét ( rántott párizsi volt, vagy fasírt), férjemék svábok ők a babfőzelékhez galuskatésztából készült gombócokat ettek - érdemes kipróbálni, Isteni!!!
szerda: tészta nap, leves és tészta - ennek ezermillió változata: lángos, bukta, palacsinta, töltött zsemle, nudli, szilvás gombóc, mákos, diós, grízes, káposztás tészta!!!
csütörtök: leves, főzelék feltét
péntek: leves és tészta - ez tudat alatt is böjti kaja volt!
szombat: télen mindig paprikás krumpli volt, nyáron meg lecsó, nyami de ennék lecsót (nagyi eltett nyáron lecsót is)
vasárnap: húsleves, rántott hús és krumpli, rizs. Sült húst nem nagyon csináltak, mert nem volt valami gazdaságos :))
Ilyen alapoktól lehet kiindulni és így megtervezni a heti menüt, felírni, hogy mi kell irány a piac, vagy ahol vásárolni szoktál és a kiszabott összegből bevásárolni!!
Mindennek a lényege az ÖNURALOM! És ha ezt sikerült megtartani és relatív olcsón (mi olcsó mostanában) jót főzni, akkor az embert a SIKERÉLMÉNY fűti, hogy újabb és újabb recepteket találjon ki, vagy/és tálaljon fel !!!! :))
Azért ha nyár lesz, akkor elteszek pár üveg előre elkészített paradicsom szószt, ha nem lenne időnk ilyet főzni, mégse a boltit vegyük elő, hanem a házit!!!
Ti hogy oldjátok meg a heti menüt? Készételt vesztek, vagy Ti főztök?
Mi főzni szoktunk. Van a munkahelyen menza, de időnként plusz levesbetétet is találok (csápos gyönyörűség), amitől egy időre elmegy tőle a kedvem. Ha nagyon nincs idő/kedv, akkor az ottani kínálatból szoktam enni, egyébként hazait viszek.
VálaszTörlés