2012. április 12., csütörtök

Palántázás -koktélparadicsom és csípős paprika

Első próbálkozások palántázás terén.
Azért van a tálcán föld, mert a vécépapír gurigából ű
ahogy kiemeltem kiömlött...:(
Van egy 50 m2-nyi kertünk, ami két részből áll, a bejárat melletti kis földcsík, és a terasz felőli földcsík!  Krumplit nem fogunk benne termelni, az tuti! 
Nem valami sok, de nekem bőven elég! Férj 10 perc alatt lenyírja a füvet! A bejárat melletti földcsík az én birodalmam. Itt termelem meg a fűszernövényeket. 

Tavaly ültettem rozmaringot, kakukkfüvet, oreganot, bazsalikomot. Ha főztem valamit, csak kinyúltam és már ott is volt. Aztán ültettem még koktél paradicsomot, és csípős paprikát.

A rozmaringról tudtam, hogy évelő, mert direkt olyat vettem, lassan már bokor lesz, de az oreganoról nem hittem, hogy áttelel, most gyönyörűen zölddel. A kakukkfű is éled, bár a rozmaring kicsit elnyomja, na majd jól megnyírom!

A szomszéd néniknél vadon terem a koktél paradicsom, itt látható, hogy milyen, ezekből néhány száz magot ezeket elültettem, ahogyan keringett a neten vécé papír gurigába, hát nem hozott nagy sikert, kibújtak, de olyan vékonyak voltak, és gyorsan el is száradtak. 

Második körben joghurtos dobozba ültettem őket, most jönnek kifele a kis zöldecskék! Remélem megmaradnak és ki tudom őket ültetni!! Összekevertem egy kis normál és egy kis virágföldet, lehet, hogy nem így kell, de én még csak most kertészkedem, eddig panelban laktunk, ott a konyhai ablakpárkányon növekedtek, vagy éppen száradtak ki a fűszernövényeim!

Csípős paprika is maradt még, 2-3-at felvágtam és ezeket is elültettem a joghurtos műanyag dobozba, szuperül kijöttek és erősödnek is. 

Április végén kiültetem őket, addigra remélem, hogy nem lesz fagy. Szerettem volna még lestyánt ültetni, de annak a magja sem jött ki. 

Kómám anyukája úgy palántázott, hogy a földre meleg vizet öntött, ebbe tette a magokat, majd rá a földet és fóliát rá, hogy dunsztba legyen, hogy meddig tartotta rajta nem tudom, csak a férjem mesélte. Amikor ott voltunk a paprikák már 5-6 centisek voltak. Gondolom a fóliát 1-2 napig tartja rajta. Imádom a paprikáját, annyira finom!!!

Ui: Férjem szülei faluról származnak és lassan már ott sem divat, csak az idősebbek körében, hogy zöldséges kertjük legyen, mert sok munka és a boltban is meg lehet kapni! Lehet azért, mert nekem életemben nem kellett kapálni menni kukoricát, hiszen budai vagyok, ezért nekem ez olyan furcsa. Ha lenne sok helyem tuti ültetnék egy csomó mindent, zöldbabot, normál paradicsomot, paprikát, sóskát, uborkát, cukkinit, padlizsánt. Meg kell, hogy mondjam, hogy olyan finom paprikát, nem sárga és nem is tévé, amit a faluban termesztenek sehol nincs, kicsi zöld, vagy piros és iszonyat finom íze van! Míg a városiak körében egyre divatosabb lesznek a közösségi kertek, addig falunk ahol nemzedékeken át voltak kiskertek kihal ez a kultúra???!! Pedig nagyapám paradicsoma nem savanyú, hanem édes!!! Én azt szeretem.....

Ti ültettek? Van kertetek? Vagy lakás kertetek? Palántáztok?

5 megjegyzés:

  1. Én most kezdek kacérkodni a gondolattal, hogy palántázzak:) Ezelőtt 3 évig panelban laktam, korábban meg nem érdekelt... Már van 7 fűszernövényem, ebből 3 kihajtott 2-3 hete, de azóta sem nőnek. Nem tudom, mi lehet, várjak-e még. Zöldnek zöldek, csak mintha totálisan megállt volna a fejlődésük:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én nem vagyok egy nagy kertész típus. De ha bent van a lakásban, kap fényt, vizet, akkor szerintem még hagyjad, hátha lesz belőle valami! Reméljük! Drukkolok! :)

      Törlés
    2. igen, én is a kivárásra játszom:)

      Törlés
  2. Én igazi falusi vagyok.Kertészkedem,palántát nevelek,kotlóst ültetek.Hatalmas sikerélmény,mindenkit erre buzdítanék,akinek van egy egy kis kertje!!!

    VálaszTörlés
  3. Csodás dolog a kertészkedés. Nálunk is növögetnek szépen a kis növénykék. Ebben az évben virágpalántákat is nevelek. Büdöske, napvirág, körömvirág. Olcsóbb, mint ha meg kellene venni a 10 ládába valót..
    Ani

    VálaszTörlés