2013. szeptember 5., csütörtök

Óda a nátrium perkarbonáthoz

Szülinapomra kértem és kaptam. Egyik legszebb ajándékom, biztosan agybeteg vagyok :) Na jó eddigi legszebb ajándék egy e-book olvasó volt. Majd azt is leírom egyszer, hogy mennyit lehet vele spórolnia annak, aki falja a könyveket;) Barátnőmtől kaptam ajándékba, amikor meglátogattak minket. Hoztak még trisót is, abba pedig a konyharuháimat áztatom.

Hogy miért? 

Férj minden nap még 45 fokban is felvesz egy fehér pólót bármilyen ingnyakú póló, ing alá, sőt ebben alszik, neki nem kell pizsama, minek!? Köszi! Így aztán a fehér pólók nem sokáig bírják fehéren, inkább besárgulnak, főleg a nyaknál és a hónaljnál. Az általam készített folyékony mosószer pedig nem képes fehérré varázsolni a ruhákat, sajnos. 

Elkezdtem adagolni a perkarbonátot a fehér ruhákhoz, egy nagykanál minden mosáshoz. Fehéret egy héten egyszer mosok. És láss csodát, anyósom megdicsért, hogy milyen szép fehérek a ruháink és hogy hogyan csináltam Weisser Riesevel??? Mondtam nem, nem azzal, hanem nátrium perkarbonáttal. Nézett is, hogy az meg mi a fene. Ahelyett, hogy ezt vette volna, vitt haza egy doboz Weisser Riesét innen.....

Úgy számolom, hogy az egy kiló nátrium perkarbonát kb. 1 évre lesz elegendő.

1 nagy kanál kell a fehér mosásához, az kb. 20 gr. 
1000 grammból 50 mosás jön ki, mosásonként 31 Ft-os áron. 
Igaz, hogy drágának tűnik, de megéri az árát, mert eddig a sárga pólók mind a kukában végezték, most addig használjuk őket, amíg nem feslenek le Uramról, vagy én nem tépem le róla ;) :) 

Ti próbáltátok már??? Tapasztalataitok? 

13 megjegyzés:

  1. A vegyszerboltos eladó mondta, hogy 40 fokon kell vele mosni a 60 már sok. Kipróbáltam, igaza van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, de azt tudom, hogy olyan sárgák voltak a pólók, hogy már szívtam a fogam, hogy megint újakat kell venni :( Akkor ezutan 40 fokon mosom, köszi az infot :)

      Törlés
    2. sziasztok! hol lehet ezt kapni? ha jól értem, akkor ha 40 fokon mosom, fehér lesz a ruha, ha 60-on, akkor sárga?

      Törlés
    3. Bp-en a József körút 65. (Corvin mozitól nem messze) van az Azúr Vegyszerbolt, ott lehet kimérve kapni, 10 dkg-onként lehet kérni. Azt hiszem 1.200 ft/kiló áron. De ott lehet kapni bóraxot, citromsavat, szódabikarbonátot kimérve, efektíve minden szer kapható ott

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. még egy módszer amivel spórolhatunk, felírom a beszerzendő listámra. Én most annak örülök, hogy a telefonszámlámon is tudok lefaragni egy kicsit, ezt ismeritek ? Ajánlom mindenkinek

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok,
    elvileg nem lehetne gond a 60 fokos mosásnál a perkarbonáttal, mivel minél melegebb a víz annál hamarabb szabadul fel belőle az oxigén ami végzi a fehérítést..
    A szódabikarbóna-mosószóda-perkabonát vizes oldata egyébként mind lúgos kémhatásúak, csak egyre "erősebbek".
    A perkarbonáttal lehet még fugát is tisztítani (mert alacsonyabb hőmérsékleten is felszabadul belőle az oxigén, csak lassabban). Ezt én fél liter vízhez két evőkanál perkarbonáttal oldom meg (spricnis flakonban) és rajta hagyom kb fél órát állni a fugán, utána vízzel áttörlöm és kész. Ha vízköves inkább a fuga (pl fürdőszoba padlócsempéje), akkor meg simán csak ecetes vízzel mosok fel és kész.
    Az azúr vegyszerbolt tényleg szuper (80-as évek hangulat is van) és ott (tapasztalatom szerint) a legolcsóbb minden.

    VálaszTörlés
  5. Még egy dolog, én ezt egy kémia tanárnő által írt könyvből tanultam-próbálgattam, és használom azóta a gyakorlatban. A címe: Háztartásunk kémiája.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok, ez ugyanaz:

    http://www.zoldbolt.hu/haztartasi-tisztitoszerek/egyeb-tisztitok/folttisztito-so.html

    És olcsóbb kicsivel.

    VálaszTörlés
  7. A foszfat tartalmu mososzerek szuperul mostak, de a termeszetes vizekbe jutva gondot okoztak, ezert kivontak oket a forgalombol. Erre most itt langol a triso-mania. Szerintem erdemes atgondolni a hasznalatat.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés