2011. október 10., hétfő

Új háztartási költségvetés kalkulátor - Próbáld ki! Neked mit dob ki a gép? :)

Reggel hallgattam a rádiót, na Kossuth rádió fan vagyok, kell, hogy valami értelmeset is hallgassak néha, ne csak énekeljem 1001x re is a csip csip csókát és a nyuszi ül a fűbent :)

Nos éppen a PSZÁF szóvivője beszélt arról, hogy ők is elindítottak egy háztartási költségvetés kalkulátort. Fontos, hogy a háztartások is tisztában legyenek azzal, hogy mire megy el a pénz és hol lehetne a költségeket megfogni! Ezt a szemléletet igen fontosnak tartom, mert ez akadályozza meg abban a háztartásokat, hogy teljes mértékben eladósodjanak, ami az megelőző években történt és ezáltal kerültek egyesek, számosok igen kilátástalan helyzetbe!

ITT található a költségvetés készítése, érdemes kipróbálni, én megtettem és ezt dobta ki:

"Vigyázat! Veszélyben a költségvetése!

Bevételei kiadásait éppencsak vagy egyáltalán nem fedezik!
Gondolja végig, melyek azok a kiadások, melyekből le tudna faragni!
  • Fogalmazzon meg magának olyan jövőbeni célt, amely elérése érdekében kész kiadásai csökkentésére!
  • Kiadásai közül válassza ki a legfontosabbakat, és sorrendben először azokat rendezze!
  • Rendszeresen - akár naponta, hetente - ellenőrizze kiadásait, hogy hónap végére is maradjon kenyérre való!
  • Mielőtt vásárol, nézzen körül az ajánlatok között, elképzelhető hogy máshol ugyanazt a terméket olcsóbban megkapja!
  • Érdemes havi rendszerességgel egy bizonyos összegű "végszükség" esetére szóló tartalékot képezni, például amivel pár havi megélhetését biztosítani tudja (hosszas betegség, munkanélküliség esetére)."
Nos ezzel tisztában vagyok, főleg, hogy most már GYES-en vagyok! 

A másik gondolat, ami az internyúban is felmerült, hogy mindenhol lehet kártyával fizetni és ezáltal az ember nem tudja úgy követni a költéseit!

Egyik jó ismerősömtől, anyatársamtól azt az ötletet kaptam, hogy úgy tudok a bevásárláson spórolni, hogy felveszem a pénzt a számláról és készpénzben ott van nálam, egy hétre 10 ezer forint és nem több. 
Nos kipróbálom ezt a módszert, igaz ma nagy bevásárlást tartottam húsokból tele is van a mélyhűtőm és majdnem félig tankoltam a kocsit, szerintem nem tudta, hogy mi baj van! :))


Úgyhogy irány a bank és erre a hétre már kevesebb, mint 10 ezer forintot, 5 ezret irányozok elő magamnak és kíváncsi vagyok, hogy hogy jövök ki belőle! 

Javaslom, hogy Ti is töltsétek ki, akár kíváncsiságból a PSZÁF tesztjét! Valamint ajánlom még a táblázatomat, ahol a havi költségeiteket tudjátok követni, ezáltal a PSZÁF háztartási költségvetés kalkulátorát is pöpecül ki tudjátok tölteni!!!

Kitöltöttétek??? Nektek mit dobot ki a gép??? 


4 megjegyzés:

  1. Nem vagyok híve a készpénzes fizetésnek, bár még nem gondoltam bele, hogy ez talán több költést eredményez: ha pénzt veszek fel, fizetnem kell a kivételért. Persze ha egy összegben mindent kiveszek, megoldódik ez a probléma.

    VálaszTörlés
  2. Én sem vagyok/voltam a kp híve, de a bankkártyával vígan fizetek, férj bankkártyájához nincs is sms egyenleg közlöm én meg még azt hiszem, áá van még pénz, oszt nincs. Ha egy bizonyos összeget engedélyezünk magunknak szerintem, az jobban késztet arra, hogy még azt a nagyon cuki kis izét, amire tulképpen nincs is szükségünk visszategyük! :) És a pénz ott van a pénztárcába, annál többet nem költhetünk,egy szó mint száz sokkal megfontoltabbá tesz, szerintem! Ki kell próbálni!
    Összevetve a saját bankban felvett pénz költségét és annak a költségét, hogy olyan valamit veszek, amire tulajdonképpen éppen nincs szükségem, azért még mindig a második fogja vinni a prímet!

    VálaszTörlés
  3. Amit linkeltél, azt már nem találom. Én a háztartási költségvetés nyilvántartására a graeco.hu szolgáltatását használom, nekem bejött :)

    VálaszTörlés
  4. Hátha más is erretéved ennyi év után is, a kalkulátor:
    https://alk.mnb.hu/fogyasztoknak/alkalmazasok/hksz

    VálaszTörlés