2012. március 11., vasárnap

36 liter folyékony mosószer házilag 500 Forintért - 1. rész

Már annyiszor akartam kipróbálni Zsu által ajánlott receptet, de nem volt fedeles vödröm, vagyis volt, de apámnál a csomó megmaradt festékes vödör, amit nem mosott ki, mindig elfelejtette, szerintem nem volt kedve hozzá. 
Hétvégén voltunk a gazdaboltban, mert az írtó(ra utálok kapálni) kapának nyelet kellett szerezni, hogy a díszköveket és a kerítésünket végre le tudjuk tenni. (Kivitelező erről megfeledkezett, mint oly sok mindenről...)
Ott találtam egy csilli-villi savanyításra árult18 lityós bödönt. Éljen, férj megvette nekem, csak végre ne zaklassam a festékes vödör kimosásával, meg apámat sem :)) Mindent megérek neki, muhahhaha:)

Miután ma lefestettem az előszoba falat, zöldre, nekiálltam folyékony mosószert gyártani, az egész 25 perc volt, direkt néztem.

Hozzávalók: 
1 db  200 grammos mosószappan (én ilyet használtam)
250 gr  mosószóda 
125 gr bórax
víz

Először is a szappant lereszeltem. 1 liter vizet feltettem melegedni egy olyan lábosba, amit főzésre nem használok, lehet, hogy fazék, bocsi, egyszer megtanulom. Nos közepes lángon melegítem, beleteszem a reszelt szappant, én habverővel kevertem, mert az fém, nem veszi át a szagot, mint a fakanál. Amikor a szappan teljesen felolvadt, olyan 5 perc, akkor beleöntöttem a mosószódát és a bóraxot, megkevertem kétszer háromszor, gyorsan felolvadtak benne. 
Ekkor kész, az egészet beleöntöttem a savanyúságos (18 literes) vödörbe, majd a fazékba eresztettem melegvizet, vagy lábosba, hogy a maradék se vesszen kárba és azt is beleöntöttem a vödörbe. Aztán felmentem a fürdőszobába és forró vízzel tele eresztettem a vödröt és rátettem a tetejét.

Most 24 órán keresztül hagyom állni. Aztán majd jön a következő rész, hogy hogyan tovább...

Várlak holnap is itt a blogon! :)) Lássuk mi lesz a keverékből :)

Jaj, majdnem elfelejtettem a kalkuláció: 

mosószappan = 180 Ft -a 100 forintos boltban
mosószóda = 175 Ft - Mülleres
bórax =113 Ft
energia és víz kb= 32 Ft - lehet, hogy kevesebb...

Összesen = 500 Ft 36 liter mosószer, hogy miért 36 liter, azt holnap elmondom! Tehát 1 liter mosószer 14 Ft!!!

Ui: Kérdezte kedves olvasom, hogy lehet-e beletenni illóolajat? Igen az eredeti receptben ott van, hogy opcionálisan 8 literenként (2 gallon) 10-15 csepp illóolajat lehet a keverékhez adni. Ajánlott illóolaj: levendula, rozmaring, teafa illóolaj.

16 megjegyzés:

  1. Na, erre kíváncsi vagyok! Bár az én gyerekeim ruháit nem lehet mindennel kimosni! Eleinte Tomival mostam, de az nem igazán akarta kivinni a föld és egyéb erősebb szennyeződéseket, így kézzel mostam utána, Vanish szappannal. Azóta áttértem az Arielre. Igaz, drágább, de nem kell utána mosnom!

    Ha netán neked is olyan sárimádó, mindenbe belemászok gyereked van, mint nekem, és te is naponta váltod rajtuk a ruhákat, és még jó is a mosószered, akkor én is kipróbálom! Húúú, ez szép mondat lett! :))))

    VálaszTörlés
  2. Már kész van, de minden este 8-ra értem haza és nem volt időm foglalkozni vele, de holnap fényképezek, mosok és írok, hogy mi lett az eredmény, ráérek, időm, mint a tenger :))

    VálaszTörlés
  3. Én innen rendeltem: http://www.zoldpolc.hu/906-kornyezetbarat-mosas/1117-borax-500g?SRedirect=b%C3%B3rax

    Ökoboltban lehet kapni, vagy internetes áruházon keresztül, vagy vegyi boltban talán.
    Nálunk a gazdaboltban csak mosószódát lehet kapni, bóraxot nem láttam!

    VálaszTörlés
  4. A mosószappan 10 dkg-s vagy 20? A gyógyszertárban kértem bóraxot ( citromsavat és szódabikarbónát is ott veszem, ha nem rendelek vhonnan) de kissé idiótának néztek, amikor mondtam h mosószert szeretnék készíteni... Pontosítanom kell mit is akarok.... Ma megyek újra, és közlöm, hogy nátrium-borát, nátrium-tetraborát a bórsav nátriummal alkotott sója kell konkrétan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt vettem: http://bolthely.hu/haztartasi/id/01791_Mososzappan_200g
      Ez 200 grammmos, mindjárt javítom a receptben, mert ez tényleg nem egyértelmű így!!! Köszi

      Törlés
    2. ja nyugi engem is hüjjének néztek, főleg, amikor mondtam, hogy a szódabikrbónával mosok, meg azért kell glicerin, hogy folyékony szappant készítsek vele :))

      Törlés
  5. Egy kérdés, ha Bóraxal egyut csinálnám a ,,kotyvalékot ,, akkor nem fogja kihúzni a színes ruhák színét, vagy az a kis mennyiség nem olyan komoly ? eddig e-nélkul csináltam es szépen ki is mossa a ruhákat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vettem észre, hogy fakítaná a ruhát, pedig több hónapja mosok vele, szerintem a bórax abban segít, hogy ilyen sokáig el lehessen tartani a mosószert. De ez csak egy megérzés. Lényeg, hogy ekkora mennyiségben ez a kis bórax elenyésző :)

      Törlés
    2. Bórax? glicerin bórax? a gyógyszertárból? Recept nélkül kapható? Gratulálok a blogodhoz :)

      Törlés
    3. http://okokucko.hu/termek/borax_500_g.html

      Gyógyszertárban: nátrium tetraborát néven fut és így kell kérni, remélem adnak:)

      Törlés
  6. Én ezt a receptet mosóporként ismerem.:) A mennyiségek ugyanezek, a mosószappant le kell reszelni, de nem kell vízben feloldani. A porból 1 evőkanál kell ha kevésbé szennyezett a ruha és 2 ha nagyon koszos. Így is működik.

    VálaszTörlés
  7. Én arra lennék kíváncsi, hogy folyékony állagban mennyit használsz egy mosáshoz? Ugyanannyit kell tenni, mint amit a márkás mosószerek adagoló-kupáiba? (Tomi, Persil)

    Ui.:Egyébként igazából a borax után olvasva jutottam ide (papírszigeteléshe ezzel lehet rovar és rágcsálómentessé tenni a papírt, ha már ilyen spórolós blogon vagyunk).

    VálaszTörlés
  8. Hali,

    A szódabikarbónát hova kell tenni fehérek mosásakor? Egyből a dobba a ruhák közé szórni? És mennyit kb?

    Azon gondolkodom, hogyha első körben csak 5 l mosószert akarok csinálni, akkor mennyi szappan ,szóda, bórax kell?

    köszike

    VálaszTörlés
  9. Ne szódabikarbónát használj a fehérekhez, hanem nátrium perkarbonátot, szuper, sokkal jobb, mint a szódabikarbóna, tiszta fehér lesz minden, tényleg. Én a mosogatógép mosószer tárolójába teszem bele. Ha írsz az email címemre: anya.sporol@gmail.com elküldöm az átváltó táblázatomat, amin én is ki szoktam számolni a kevesebb hozzávalót :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Annamari! Elküldenéd nekem is? A csak poros változatot azóta próbáltad? Arról tapasztalat, recept van? Nagyon köszönöm! Tímea netineti19kukacgmail.c

      Törlés