2012. április 18., szerda

Házi gyurma -avagy a spur pléj dó :))

Kicsit túlspiráztam az anyasporolt, de amikor rájöttem,
már nem tudtam javítani, bocsi a papagáj üzemmódért :))
Szombaton bébicsősz leszek unokaöcsém és unokahúgom is nálunk lesz, így a csipet csapat 4 főre növekszik, jó sok magnézium tabit fogok bevenni :)) 
Szerencsére a lányok szeretnek gyurmázni, Tüccsi csodafagyizó készletet kapott karácsonyra, de a hozzá kapott 4 gyurmát már sikerült elkoptatnia.  400 Ft/tégely mintha a fogamat húznák, nem is vettem meg a boltban!!!

Barátnőm megnyugtatott anno, amikor kitaláltam, hogy ezt kapja ajándékba, hogy szétviszik az egész lakásban, de másnapra megszárad és össze lehet söpörni :))) Hát kösz, de a gyerekekért mindent :)) Teraszon játszanak majd vele ;))) Ahogy én azt elképzelem, muhahahhaa

Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy magam készítsem el a gyurmát. Találtam is egy jó receptet, amit most megosztok mindenkivel, hátha kedvet kap hozzá! Remélem a lányokat a gyurmázás legalább 20 percre leköti, na jó, utópisztikus gondolataim vannak!!! 

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg só
  • 1 kk citromsav
  • 1 ek olaj
  • 3 dl víz

ételfesték (tescoban lehet kapni 90 Ft/db)
  • Dupla adagot készítettem lásd képek. Valahol olvastam, hogy először a vizet tegyük fel, ezt a módszert választottam. Ebbe öntöttem az olajat is, amikor kezd gyöngyözni, akkor jöhet bele a szárazanyag (liszt, só cuccot, amit már korábban kimértem). Nagyon gyorsan kell összekeverni. Kevertem kb. 30 másodpercet és már ki is borítottam a szilikon lapomra.
  • Átgyúrtam, jó meleg volt, 5 részre osztottam. 
  • Fogtam az egyiket szétlapítottam, közepébe öntöttem egy kicsi ételfestéket és jól összegyúrtam, ha világosnak találta a kislányom, akkor még öntöttem hozzá és azt is jól beledolgoztam. Így jártam el minden színnél! Kivéve narancssárgánál ahol több sárga, kevés pirost dolgoztam össze.
  • FIGYELEM: AKI SZALONKÉPES AKAR MARADNI HASZNÁLJON GUMIKESZTYŰT!!!!
  • Aki lelkes, az készíthet természetes anyagokból is színezéket: céklaléből- rózsaszínt, mustármagból sárgát, zöldet spenótléből, kéket pedig lilakáposzta levéből.
(Eredeti receptben azt írja, hogy egy lábosba minden anyagot össze kell keverni, így folyékony anyagot kap . Majd az edényt magas hőfokon rárakja a tűzhelyre és egyet rottyant rajta, ez egy perc kb. Amikor összeállt akkor lehet kiborítani.)

Dőzsöltem és a 100 forintos boltban vettem 480 Ft-ért 4 darab kis tartót. Ilyenem sajnos nem volt itthon, pedig már minden gyűjtök, mint anyósom, hogy hátha ez jó lesz valamire címmel :)))

Azt írják, hogy ez a gyurma a hűtőben akár 2 hónapig is eláll, ha száradnak, akkor lehet hozzá vizet gyúrni.

Kíváncsi vagyok, hogy fognak-e gyurmázni!? :))


Ti csináltatok már ilyet? És ha igen, akkor hogy? Remélem aki még nem csinált, az is kedvet kap hozzá, tényleg 10 perc az egész!


2012/04/24 Hétvégén gyurmázott mindenki és nagyon tetszett uncsitesóknak is, megígértem, hogy nekik is csinálok egy adaggal :)
Alkotások is készültek, most száradnak :)



22 megjegyzés:

  1. Én már csináltam ilyet, de nem a hűtőben tartottam és kivált belőle az olaj, úgyhogy tönkrement.
    Egyébként elkészültekor tökéletes volt, még az illata is olyan, mint az igazi gyurmának. Ami nagy valószínűséggel valóban így készül, mert az is tartalmaz glutént.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nem kéne hűtőben tartani? Mondjuk én sima étolajat tettem bele!?

      Törlés
  2. Szia!

    Én is készítettem már, és nagyon jó! Hűtőben akár 6 hónapig is eláll. Néhány szabályt azért én be is tartok vele:

    1. Hűtőben tárolandó.
    2. Légmentesen kell tartani - zacskóra csomó, miután kinyomkodtad belőle a levegőt :)
    3. Ha nem használod, akkor is 1-2 hetente átgyúrni.

    Az én receptem:
    fél kg liszt
    6 dl víz
    4 ek só
    3ek olaj
    2 ek borkősav

    Amúgy a blogomon is fenn van. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borkősavasat én is láttam, de a tisztítószerek itthoni megalkotása végett van a kamrámban citromsav, így ezt akartam használni:) Köszi az ötleteket, már talán ki is hűlt megy a hűtőbe :)

      Törlés
  3. Kb a te recepted szerint csinálom, egyszerre minden anyagot bele abba az edénybe, amibe főzöm, utoljára a víz, összekutyulás, és jó sűrű puding lesz belőle, addig kavarom, amíg bírja a karom ( dupla adagot szoktam én is készíteni, 4 óvisnak elég..), egy kis lekozmálás nem ront a minőségen.... Reggel főzöm, estére felázik a lábosból..
    Én nem szeretem ételfestékkel befesteni, mert a remekművek száradás után sokkal halványabbak lesznek, és mintha finom sóréteg ülne ki rá. Plusz még sok idő 6-8 szín, nekem kb 1 óra hossza a teljes művelet. Külön program legalább így a befestés száradás után... A múlt héten 3 napig csak ezt nyomta a 3,5 éves. 2010 karácsonyára készítettünk karácsonyfa díszeket, avas szaguk lett, de amikor tavaly elővettem az épen maradtakat már kiszellőzött belőlük a szag. A hétvégén próbáltam sütőben szárítani, 100 fokon és 3 óra alatt reménytelen, de a 2010-es kandallópárkányon több napig tökéletes lett ( nem nálunk..) Hűtőben tartom zacskóban és a pont egy hete főzöttnek még semmi baja!
    Olcsó, az ember nem sajnálja ha tönkremenne, a gyerekek imádják, gyorsan megvan. Én is imádom gyurmálni.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Én ilyet csináltam legutóbb: http://www.dekormama.hu/2011/06/mikros-play-doh-gyurma-recept.html nagyon jó illata volt :) Másfél hónapja fekszik a hűtőben, semmi baja

    VálaszTörlés
  5. Látom itt minenki tájékozott, na én ma veszekedtem a 2,5 éves fiammal, hogy fiacskám a gyurmát vissza kell rakni a dobozba, mire ő NEM és lerakta, majd figyelte, hogy nehogy hozza nyúljak. Na holnap ezt megcsinálom, mert ha nem, annyi a drága gyurmázásnak..... KÖSZÖNÖM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Akkor remélem kedvet csináltam/tunk hozzá:)) Ha meg nagyon száradna az pléj dót is lehet egy kis vízzel puhábbá tenni. :)

      Törlés
  6. Alexandra: nem olvastam figyelmesen, bocsi :)

    VálaszTörlés
  7. Éppen a napokban kerestem egy receptet gyurmára, vízfestékre, buborékfújóra mert rengeteg elfogy a 4 gyerek mellett. :D

    A buborékfújó még nem sikerült... :( Valakinek egy újabb tippje? Olvastam valahol glicerinest, de nem tudom hol lehetne vásárolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Glicerint a patikában lehet vásárolni!!! VAlahol láttam buborékfújót, na majd utána nézek!
      Ujjfestékre találtam megoldást. http://pinterest.com/pin/234187249342764282/

      Törlés
  8. Ez pedig a buborékfujó alapanyag! Szerintem ezt most én is kipróbálom!!!
    http://pinterest.com/pin/192036371581061170/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Jó lenne kipróbálni most rögtön, de sajnos nálunk nem lehet kapni kukoricalisztet. Be kell utazzak a városba érte. :(

      Törlés
    2. A corn starch szerintem kukorica keményítő, múltkor volt leértékelve az aldiban és ott vettem,bár akkor még fogalmam sem volt, hogy mire lesz jó! :)

      Törlés
  9. Nem sikerült a gyurmám. :( Melegen egy ragacsos francot kaptam, nem állt össze egyneművé. :( Remélem, ha kihűl akkor jobb lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :( Nekem is ragacsos volt, amikor kiborítottam, de aztán elkezdtem gyúrni, mint ha kelt tészta lenn és aztán összeállt! Utána hurkára gyúrtam és 6 részre osztottam a dupla adagot!

      Törlés
    2. Sikerült! A skacok megcsinálták nekem. Addig gyúrták míg egynemű nem lett, forrón nekem nagyon nehéz volt. :)

      Törlés
  10. Mire nem jók a gyerekek?! :))) Örülök!!!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon-nagyon szépen köszönöm:) Kipróbáltuk, maximális siker a család minden tagja részéről:) Gyerkőc, anya, apa, mindenki gyurmázott:) Hanna gyakran mondogatta: kis kígyó, nagy kígyó, apaci ne félj:)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm a gyurma és festékreceptet :D A gyurma az én pici gyermekeimnek is tetszik :D

    VálaszTörlés