2012. május 5., szombat

Hűtőtakarítás öko anyagokkal

Ilyen volt, ilyen lesz, képek csak erős idegzetűeknek!!!
Uuuuuuutálok hűtőt takarítani és ez meg is látszik rajta! :( A bal oldali képet csak erős idegzetűeknek ajánlom, én is gumikesztyűt vettem fel, hogy kitakarítsam.  (férj mondta is, hogy ezt nem kéne lefényképezni ) Igaza van, de gondoltam úgy leszek hiteles, ha tényleg látjátok, hogy milyen dzsuva a hűtőgép, egy év alatt lett ilyen, mert akkor költöztünk és akkor ki volt takarítva.

Szerintem a takarítással is végeztem volna 20 perc alatt, ha nem kellett volna még további fortélyokat bevetni a hűtő hátsó részén, mert ott csíkos szürke elváltozások voltak, amit a hűtőre alkalmazott öko tisztítóval nem tudtam lehozni. Ehhez szódabikarbónás ecetes pasztát használtam. Szódabikarbónára (2-3 kanál) annyi ecetet öntök, hogy paszta szerű legyen, ezzel jól bedörzsöltem a kérdéses részt, aztán hagytam egy kicsit állni, letöröltem nedves ronggyal és láss csodát eltűntek a csíkok.

Öko hűtőtisztító meg nagyon egyszerű: 

  • 1 rész langyos víz (2 dl volt nálam)
  • 1/2 rész langyos ecet (1 dl)
  • pár csepp mosogatószer
  • 1 spriccelő 
Szépen kipakoltuk a hűtőt, végigspricckoltam az anyaggal és nekiestem egy szivaccsal, nem kellett sokat vakargatni. Aztán a hátulját ápoltam le a pasztával. Utána jött a gumi alatti rész, azt is jól bespricceltem és kitöröltem, az alsó részen iszonyat mennyiségű piszok gyűlt össze. Boáááá
Áttöröltem vizes ruhával és után egy száraz konyharuhával. A nehezen hozzáférhető részeken meg egy használt fogkefét hívtam segítségül. 

A kivett rácsokat és üveget pedig a mosogatómban elmostam öko mosogatószerrel. 
Ennyi és már pakolhattuk is vissza, ami lejárt kidobtuk, ami megpenészedett kidobtuk. Most valami rendes szisztémát kellene kitalálnom, hogy átláthatóbb legyen az egész. Pedig nem is nagy a hűtőm. :(
Báj báj baktériumok és kórokozók!

Tipp a gyerekek lefoglalására, amíg takarítunk:

Addig a gyerekeknek a frissen érkezett "kultúrából" alias reklámújságokból kivágtam a gyümölcsöket és zöldségeket, ezeket kellett körbevágniuk és felragasztaniuk egy zölddel felírt zöldséges papírra és egy piros színnel felírt gyümölcsös papírra. Mert ilyenekre kitűnőek ezek az újságok. Olcsó készségfejlesztőt kreáltam:))
Nem kell más hozzá, csak sok reklámújság, olló és ragasztó meg papír :)
Később kisebbel lehet gyakorolni a gyümölcsöket és a zöldségeket. 
Férjem a végén segített visszarakni mindent és azt mondta, hogy neki remek öko-bio-billig felesége van :))) Hiába, sváb a szentem :)) 

Ki kapott kedvet egy kis hűtő puceváláshoz??? Ti mivel takarítjátok?

6 megjegyzés:

  1. Nekem már a zuhanytisztításnál is nagyon bevált a spriccelős ecetes, békás keverék, a hűtőnél is biztosan ki fogom próbálni, bár úgy látom itt egy jóval hígabb verziót írtál. Viszont kell szereznem egy jó vízpermetezőt, mert amit vettem, az sajnos mindenhol folyik, használhatatlan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kikben vettem őket 290/db áron, mert ami volt cilites azt nem tudtam szétszedni egy másikban meg a boraxos általános tisztítószerem van. Igen hígabb, de ha több lenne a mosogatószer benne, akkor iszonyatosan habzana, az meg nem lenne jó, mert soha a büdös életben nem tudnám kitakarítani a hűtőből, csak zuhannyal :)))

      Törlés
  2. Hogy te miket tudsz?! Állam a padlón! :)

    VálaszTörlés
  3. A nagymamámtól tanultam: a hűtőn ne használjunk semmilyen szagos cuccot, mert lassan szellőzik ki; szódabikarbónás vízzel kell kimosni, ha nagyon koszos, ott natúr bedörzsölés szódabikarbónás ronggyal és utána vizes öblítés. Elég gyorsan lehet haladni vele, de lehet hogy a nehezebb foltokat nem veszi le, ezt nem próbáltam, mivel nálunk kb. 6-8 hetente van hűtőtakarítás. De a fenti eredmény is meggyőző. Csak az ecetszagot - és a többi vegyszer szagát is - utálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az volt az érdekes, hogy a hígítás miatt nagyon nem lehetett érezni az ecet szagot, vagy én már hozzá vagyok szokva? Meg kiszellőzött :) A szódabikarbónás ecetes paszta, meg egyszerűen szuper műanyag tisztításra, a foltokat tök jól eltüntette! :) Igaza van nagyinak! :)

      Törlés
  4. Nekem éppenséggel lenne kedvem kitakarítani a hűtőt, de ilyen melegben nem lehet. egész nap búg a hűtő, pedig nem nyitogatom sűrűn.

    VálaszTörlés