2012. január 31., kedd

Általános öko tisztítószer :)

Ebbe kerül a mindenre jó tisztítószer!
És még az üveg is trendi!
Öröm a takarítás :)
Szörfölgettem a neten, egyik kedves barátom rávezetett a pinters.com-ra, amit eddig nem ismertem, na most le se lehet szedni róla.  :)
Találtam egy anyukát Kansas Cityben, aki ugyancsak SPÓROL, többek között a háztartási tisztítószerek öko elkészítésén, ezzel megtakarítva egy csomó pénzt, és még öko is lesz és nem mérgezi magát a sok vegyszerrel! 

A lényeg, hogy összehozott egy mindenre jó tisztítószert. Szerintem ezek a fürdőszobába és a vécében használatosak. De akár a konyhában, a csempe és a mosogató tisztítására. 

Íme a recept:  


  • 2 bögre víz
  • 1 teáskanál bórax
  • negyed bögre ecet (még nem jöttem rá, hogy az amerikai white vinegarnak mennyi a savtartalma, de én azt mondom, 10% -os, ha valaki tudja, hogy pontosan mennyi, ossza meg velem nyugodtan!!!)
  • 15 csepp levendula illó olaj
  • 15 csepp citrom illó olaj


Elkészítés: Forrald fel a  2 bögre vizet utána húzd le a tűzhelyről és add hozzá a bóraxot. Kavargasd addig, amíg a bórax teljesen fel nem oldódik a vízben. Add hozzá az ecetet és hagyd, hogy kihűljön az egész. Az kihűlt cuccot öntsd bele egy tiszta és üres spriccelős üvegbe (van itthon, de még a régi vegyszerek vannak benne, nincs szívem kiönteni őket a vécébe, nem vitt rá a lélek). Add hozzá az illóolajakat és jól rázd fel! Úgyhogy veszek az ikeában vízpermetezőt, 250 Ft/db. De akinek van otthon üres abba öntse!!!

A bóraxot megrendeltem és a citromsavat is, csütörtökön megyek érte, már csak két nap, alig várom, komolyan, mint gyerek a cukorkát. Amióta láttam Eggieéknél, azóta bóraxra vágytam :))

Amikor elkészítem ezt a mixtura pektorálist, akkor ezt a hozzászólást a saját képeimmel fogom kipreparálni :)))

2012. február 2.: persze, hogy nem volt az budaörsi ikeában vízpermetező, mert én akartam venni, sebaj, az egyik cillit bangben, kb. 10 éves van még egy kicsi, azzal lemosom a lenti mosdót és utána kitakarítom! Várható szállítási idő: 2012. 02.11. Addig nem akarok várni :D

Nektek vannak még ilyen praktikáitok??? Amivel vegyszermentessé tehetjük az otthonainkat???

11 megjegyzés:

  1. Az amerikai white vinegar 5%-os ecet csak. (tehat fele mennyiseg kell a Magyar 10%os ecetbol.) Bar szerintem az ecet erossege nem fog rontani a recept minosegen ;)
    Zsu
    ui: meg tudnad adni ezeket a mennyisegeket cup-bogrekben is? Vagy a weboldal cimet ahol meg tudom nezni ;) Koszi.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Köszi! Ha az Találtam egy anyukát-ra klikkelsz, akkor ott a link! Különben: http://cuttingcouponsinkc.blogspot.com/2011/01/frugal-friday-homemade-all-purpose.html

    VálaszTörlés
  3. Koszi, nem figyeltem elegge. ;)
    Csereben irok neked recepteket, amik tutira jok.
    (erdemes egy uveg (pirex) meropoharat beszerezni amin amerikai meroegysegek vannak, ez nagyban meg fogja konnyiteni a receptek elkesziteset, 1 cup=245 ml kb)

    Windex - ablakmoso folyadek spricnis uvegbe valo.
    1 es 3/4 cup viz
    1 es 3/4 cup sebbenzin (rubbing alcohol 70%os)
    uvegbe betolt, osszeraz, mehet ;)

    Folyekony mososzer (ezzel mosok mar jo ideje es meg vagyok elegedve, amikor a gepbe toltom racsepegtetek per csepp levendula olajat)
    Amire szukseged lesz: la'bas (egy olyan amiben aztan mast nem fogsz fozni) almareszelo, talca, 1/2 csesze meropohar, moso szoda, egy szappan, borax, 4 liter viz (1 gallon), 20 literes vodor fedovel (pl festekes vodor tisztara mosva)

    A szappan negyedet reszeld le, tedd a la'basba, merjel bele 1/2 cup mososzodat, 1/2 cup boraxot, es a 4 liter vizet. Fel kell fozni magas hofokon es forralni amig az osszes reszelt szappan teljesen !!! el nem olvadt benne. Ezt felonteni es alaposan osszkeverni, hogy osszesen 20 liter legyen a vodorben, . Majd ejszakara felretenni ugy hogy a macska vagy gyerek bele ne essen, fedovel a tetejen. Majdnap alaposan osszekeverni. (takony halmazallapotu lesz) Ebbol ki kell szedni valamennyit egy razhato mososzeres flakonba, es felengedni ugyanannyi vizzel mint amennyi mososzert tettem bele. Minden mosas elott alaposan ossze kell razni, majd 1/4 cup mennyiseget teszek a mosogepbe.
    http://duggarsblog.blogspot.com/2011/03/duggar-recipe-liquid-laundry-soap.html
    http://www.youtube.com/watch?v=RgzIxoGe8zw&feature=related

    A nedves wc papirt vagy pelenkazashoz hasznalt fenek torlot is en keszitem. De az alapanyagok miatt azt nem irnam ide be, nem tudom mennyire lehet megtalalni ezeket otthon. (es a blog azota lekerult a netrol) De talaltam egy masik videot a youtubeon ami eleg jo. Annyit csinalok en maskepp hogy a papirtorlo karton rudjat elotte huzom ki, hogy ne szivja be a folyadekot, es teszek bele 10-20 csepp levendula, vagy teafa olajat is.
    zsu

    VálaszTörlés
  4. A torlohoz a video lemaradt: http://www.youtube.com/watch?v=FQc33ALhhos

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó receptek, köszi!!
    A Windexes üvegbe az ablakmosó mehet?
    A második a folyékony mosószer! Szuper, de az a 20 lityó, az nagyon sok! Megnézem mindenképpen a videót!


    Viszont amin már én is elgondolkodtam, ez a nedves fenéktörlő, meg a popsitörlő 1 80-as darabos 500 Ftba kerül és a videon olcsóbbnak tűnik. Csak kérdés, hogy az a bébi olaj és a bébi fürdető milyen?!
    Le tudnád írni?? Nagyon érdekelne! Aztán majd utána nézek, hogy mit lehet itthon kapni!

    És a felnőtt fenéktörlő is érdekel, abból is nagy mennyiséget fogyasztunk :)

    Nagyon szépen köszi a jó ölteteket! :)

    VálaszTörlés
  6. Most találtam ezt: mondjuk én Johnson terméket nem használnék!!! De ízlések és pofonok!!! Valszeg megnézem dm-es alverdésben, hogy mennyibe kerül, ezek természetesek! Mondjuk én lányom 2 és fél éves és remélem, hogy lassan leszokik a pelusról! Dm-ben lehet jó minőségű kéztörlőt is venni!
    Mekkora ötlet, még egyszer köszi! :))

    http://www.youtube.com/user/MoneySavingQueen

    VálaszTörlés
  7. Bocsi, itt a link: http://www.youtube.com/watch?v=t4VuS9A7fDY&feature=related

    VálaszTörlés
  8. De most arra gondoltam, hogy a baba fenéktörlőt miért ne lehetne az én fenekemre használni, hogy ugyanolyan bársonyos legyen, mint egy babapopsi?! :DDDDDD

    VálaszTörlés
  9. Kuldtem neked egy emailt tegnap tovabbi otletekkel.
    Zsu

    VálaszTörlés
  10. Köszi megkaptam, nagyon szupi, de tüdőgumó korban szenvedek, megkaptam a gyerektől meg férjtől, és a laptopom is megadta magát noch dazu, így aztán nem tudtam netezni....

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!
    Én ma akartam venni a gyógyszertárban bóraxot, hogy elkezdjem használni, de nem adták ki, mondván, hogy mérgező.....
    Nektek nem volt ilyen gondotok?

    VálaszTörlés