2011. május 17., kedd

Családi költségvetés - Tervezés


Tervezni előre csak akkor lehet, ha ismerjük a havi költségeinket!

Fix/állandó költségek: amit akkor is meg kell fizetni, ha minden kötél szakad. Ilyenek a lakás költségei, hiteltörlesztés, biztosítás, víz, fűtés, áram. Ezeken nem lehet spórolni? Dehogynem a tudatos használattal. Mondjuk nem a hiteltörlesztésre (lakás, autó, személyi kölcsön, diákhitel) gondoltam, hanem az áramra, vízre és fűtésre, sőt még a biztosításra is, hiszen lehet mindig jobb ajánlatot találni! Na jó gyerek ebédbefizetésén sem lehet változtatni, kivéve ha beteg és otthon marad, de akkor az otthoni étkezés kerül pénzbe.

Változó költségek: ide tartozik az étel, ital, háztartási szerek, gyógyszer, orvos, szórakozás, stb.  Ez az egyéni szokásoktól változó.

Váratlan költségek: amit hiába tervez az ember, mindig valami történik a hónapban (Murphy), amiért plusz pénzt kell elkölteni. Mondjuk egy gyerekcipő – ez mondjuk tervezhető, egy tönkrement valami, amit pótolni kell. Nálunk például a parabola antenna tartórúdjának szerelése és hopp 15 ezer forinttal megint kevesebb van a kasszában. 




Mi segít, hogy ismerjük a havi költségeinket?


Nem tudok jó hírrel szolgálni, csak az adminisztráció! De megéri!!!!!

Ebben segítséget nyújthat az általam összeállított excel tábla. Ebbe lehet rögzíteni a kifizetett számlákat és a bevételeket. Így tiszta képet kapunk, hogy hová folyik el a pénz. Később pedig ez a tábla lesz segítségünkre, ha meg akarjuk nézni, hogy min lehetne spórolni. Ez a táblázat nyújt később segítségek, hogy célokat, terveket tudjunk készíteni.
Ha érdekel a táblázat INNEN le tudod tölteni, küldj a címemre anya.sporol@gmail.com egy emailt és elküldöm neked!

Használati útmutató: 
  1. Hogy adminisztráld a számlákat? 
    • Vagy tételesen 2 db tej, 20 db zsemle. 
      •  Előnye: hogy részletes képet kapsz a fogyasztásodról, amely alapján még jobban meg tudod.  Hátránya: macerás.
    •  Vagy a számlák végösszege alapján.
      • Hátránya: nem kapunk részletes képet, Előnye: legalább adminisztráltuk a számláinkat, amiket csoportosítva csak képet kapunk, hogy hová megy a pénzünk! 
Miért éri meg ez a kis plusz munka? 

  •  Ha ismered a költségeidet, akkor előre tudsz tervezni! Be tudod osztani a pénzt! 
  • - Sikeresen tartod kezedben a pénzügyeidet! 
  • Elemezni tudod a költségeidet, látod, hogy hol az a pont, ahol spórolni tudsz. 
  • Ha spórolni tudsz, akkor megtakarításod lesz!  
 
Ha megtakarításod lesz, akkor BIZTONSÁGBAN érezheted magad!

    1 megjegyzés:

    1. kivancsi vagyok hogy alakult a koltsegcsokkentesed? en evekkel ezelott pont igy teveztem.nekem is volt excelem,bar nem ennyire reszletes. kategoriakba osztottam,es irtam a kiadasokat mert kivancsi voltam mire megy a legtobb penz a rezsin kivul. nehany honap mulva rajottunk tul sokat eszunk.:-) erre rajohettunk volna egyszerubben is, hogy a merlegre allunk. udv.Rozsa

      VálaszTörlés