2011. május 18., szerda

Megtakarítás - Hogyan vásárolsz?


Élményszerűen, vagy tervezetten?
Mielőtt valahol vásárolnál előre tájékozódsz az árakról? Végzel összehasonlítást? Vagy csak bemész és vásárolsz, ami eszedbe jut, na én ilyenkor szoktam egy csomó mindent elfelejteni és veszek olyat, amire semmi szükségem!
A magyarok nagy többsége tervező vásárlónak vallja magát a statisztikák szerint.
Ha előre felírod, hogy mit kell venni, akkor sokkal hatékonyabb tudsz lenni, egyrészt tudod, hogy kb. mennyibe fog kerülni, főleg, hogyha egy vagy két hónapig vezeted a költségeidet lásd itt: http://anyasporol.blogspot.com/2011/05/csaladi-koltsegvetes-vigyazz-kesz-rajt.html. (én még azzal is spórolok, hogy mire írjam, általában a számlák borítékjainak hátoldalára).
Persze ehhez tudnod kell, hogy mire van szükséged, aki otthon van, mint én, annak át kell gondolni, hogy azon a héten mit fog főzni. Mert ahhoz vásárol. Az örök kérdés az, hogy mit főzzek ma? ;)
Van olyan ismerősöm, aki felírja előre, hogy mit fog venni és maximum 5 darab pluszt enged meg magának, amiről ott az üzletben dönt élményszerűen.
Általában egy héten egyszer vásárolok nagyot, a heti alap élelmiszereket, de előtte megnézem az összes áruház honlapját, mert a reklámújságokat ide már nem hozzá ki, hogy mi hol olcsóbb. Ahol a legtöbb olcsóbb termék van, ami engem érdekel, oda visz az utam. A kenyeret meg más apróságokat pedig  hét közben. Háztartási cikkekből pedig egy hónapban egyszer vásárolok!
Mindenhová a kislányommal megyek, akivel csak igen gyorsan és tervezetten lehet vásárolni, mert az időhúzást nem díjazza. Volt, hogy végigbömbölte a sorban állást, mert addig nem nyitottam ki neki a túrórudit, amíg nem fizettem ki! Nevelési célzatból, így végigbömbölt vagy 5 percet. Na ilyenkor legyél erős és tudd, hogy akkor is neked van igazad, ha az öreg néni sajnálkozását fejezi ki, hogy a szegény gyerek sír és gonosz anyja hagyja!!!
Azért nem megyek el mindenhová ahol valami akciós, mert akkor a járulékos költségek, lásd idő,benzin sokkal többre jön ki, mint az akcióval megtakarított összeg! Utóbbi időben már a google maps-et is használom, hogy előre megtervezzem autóval a legoptimálisabb útvonalakat, mert nagyon drága a benzin.

Már mindenhová van törzsvásárlói kártyám, hogy ezzel is spórolhassak, de egy valamit nagyon hiányolok a KUPONOKAT, amiket a napi fogyasztási cikkek vásárlásakor lehet beváltani!! Ti használnátok ilyet???

6 megjegyzés:

  1. DM kupont használok, ergo olyat is megveszek ami nem is kell, mert van kupon hozzá :-) és bakker egy éve nem számoltuk el a rezsit az urammal, pedig összesíteni kéne, kinek a számlájáról mi megy és felezni

    VálaszTörlés
  2. Abból én sem tudok sokat felhasználni, inkább a 15%-os bont használom. De én olyanra gondoltam, hogy mondjuk a vízhez, húshoz, kávéhoz lenne kupon! Engem az érdekelne nagyon, de nem nagyon találok, majd a holnapi blogban utána járok! ;)
    Ti külön kasszán vagytok? Ez is megér egy posztot! ;)

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon szeretném, ha nálunk is lenne valamilyen hasonló kupon-rendszer, mint az amerikaiaknál. Tisztítószereket ki tudom váltani olcsóbb és környezetbarátabbal, mint ecet, szódabikarbóna, stb., de az élelmiszerkuponoknak örülnék.

    VálaszTörlés
  4. Márti: igen én is ecetet, meg Frosch ecetes tisztítót használok, ami elég fél évre, az tuti. Igaz egy kis domestos is bejátszik néha. Köszi a tippet, szeretnék egy postot arról is, hogy hogy tudunk ilyennel is spórolni és nem kell annyi vegyszert használni. Különben öko mosószert használok és semmi öblítőt!
    Imádom azt az angol sorozatot, ahol két középkorú nő kitakarít, és mindig szódabikarbónát, meg ecetet, meg citromlevet, sőt egyszer a wc húgykőtelenítéséhez colát!!!!!

    VálaszTörlés
  5. Mi amióta a férjemmel összeházasodtunk /lassan 5 éve/, azóta saját lakásra gyűjtünk és nagyon-nagyon takarékosan élünk. Rengeteg ötletet találni angol oldalakon és sok mindenre maga is rájön az ember. Én mindig készítek heti vagy kétheti menütervet és nagyon sokszor több adagot főzök abból, amiből lehet és lefagyasztom. Nyáron sok mindent befőzünk és szigorúan betartjuk a havi költségvetésünket. Egyáltalán nem könnyű, de megéri.

    VálaszTörlés
  6. Márti nagyon ügyesek vagytok!!! Mi most vettünk új lakást és ebben a hónapban kezdődött a hiteltörlesztés, úgyhogy ezért vágtam bele ebbe a blogba. Szívesen venném, ha ötleteiddel tudnál segíteni mindenkinek, aki olvassa a blogot! Köszi:)

    VálaszTörlés