2012. február 27., hétfő

Babapopsitörlő házilag 2,76 Ft/db áron!

Kislányom még nem szokott le a pelenkáról, igaz még "csak" 2 és fél éves, türelmes leszek, nem idegesítem magam a pelenka árak miatt, meg a makacssága miatt, volt kitől örökölnie ommmmmmm! ;)

Nagy szerencsém volt, mert az egyik bejegyzésembe Zsu hozzászólt és megosztotta velem, hogy házilag is lehet készíteni babapopsitörlőt.

Ezek kellenek hozzá: 

  • 1 nagyon jó minőségű papír kéztörlő - én dm saját márkásat vettem 51 lapos és 679 Ft volt 4 db.
  • Babaolaj- én babylove-ot vettem, de lehet sima mandula olaj, vagy jojoba olaj, vagy még olyan receptet is hallottam, ahol olíva olajat javasoltak.
  • Babafürdető - nekem itthon Hipp volt, azt tettem bele, de el tudom képzelni gyógyszertári fürdetőből is, de előtt azt fel kell oldani vízben, ami a legnehezebb. Talán, ha az ember mint a folyékony szappannál láttuk kicsit melegíti akkor talán jobban olvad, nem tudom, nem próbáltam, aki vállalkozó kedvű próbálja ki.
  • 1 csésze víz, ami 245 ml felel meg.
  • 1 nagyobb műanyag edény.
  • 1 babapopsitörlő adagoló, vagy műanyag edény, aminek van fedele.


Nagyon egyszerű az elkészítése és a gyerekeink igényeihez alkalmazkodva lehet elkészíteni, bármilyen alapanyagból, figyelembe véve, hogy allergiás-e a pici, vagy milyen vegyszerekre érzékeny, na és hogy számunkra is kellemes illatú legyen.

Lépésről lépésre:

Hozzávalók
1. lépés: kettévágjuk a papír kéztörlőt, ha nem elég éles a normál húsvágó kés,
akkor lehet kenyérvágó kést is használni.
2. lépés: a vízhez hozzáadunk 1 kanál babaolajat,
vagy mandulaolajat, vagy amit választunk.
3. lépés: hozzáadjuk a vízhez a fél - 1 ek bébi fürdetőt, ezt  ki kell tapasztalni,
nekem elég volt ebből fél kanál is, korább tapasztalatokra hagyatkozva.
4. lépés: jól összekeverjük az 245ml vizet, babaolajat és a babafürdetőt.

5. lépés: egy nagy műanyag tálba belerakjuk a félbe vágott kéztörlőt és körkörösen ráöntjük a babafürdetős, babaolajos vizet és hagyjuk állni. Meg is fordíthatjuk és a másik felét onnan önthetjük rá. A közepét kivehetjük előre is, ha tudjuk, mielőtt ráöntenénk a folyadékot, de én nem tudtam és amikor már nedves volt, akkor könnyebben ki tudtam venni.
6. A közepéről egyben kihúztam a papírt és fektetve tettem bele a popsitörlős dobozba, ahonnan lehet adagolni. Jobban járunk, ha olyan dobozba tesszük, ami álló így könnyebben lehet adagolni a popsitörlőt. 
Opció: Ha van időnk, kb. 5percünk, akkor a rollniról letépkedjük  egyenként a papírokat és egymásba hajtogatjuk,  Így tesszük bele a popsitörlő dobozba és öntjük rá a folyadékot. Így hajtogatva ha a fekvő dobozból kihúzzuk az egyiket jön utána a másik is! Én ezt a vécébe való nedves törlőkendővel csináltam meg, amit a felnőttek használhatnak a vécében, de lehet, hogy a babapopsitörlővel is így teszek a jövőben!

Ha a popsitörlő túl nedves lenne, akkor ki lehet nyomkodni belőle a vizet, ha pedig kiszáradna, akkor utána lehet tölteni.

Számolás:
a kéztörlő 679 Ft/4 db 51 lapos, a fele összesen : 85 Ft
a babaolaj 599Ft volt, ha jól emlékszem, ez 250 ml és ebből kellett egy kanál, ami 15 ml felel meg: 36 Ft
a babafürdető 1 liter 1200 Ft, ha jól emlékszem, ebből is egy kanállal tettem bele, ami 15ml: 18 Ft
2,45 dl víz legyen 2 Ft
Össz: 141 Ft = 51 darab
1 darab ára: 2,76Ft

A dm-es popsitörlőnek 5 Ft felett volt a darabára, így aztán több mint 2 Ft-ot spórolunk meg darabonként!

Ugyanezzel a módszerrel lehet készíteni felnőtteknek nedves törlőkendőt a vécébe és sminkeltávolítót, ide nem babaolajat és babafürdetőt kell önteni, a vízhez, hanem kókuszolajat!

De aki szereti, én nem, a domestosos kendőt, az ugyancsak készíthet házilag ilyet, akár domestosszal, akár ecettel!

Van kedvetek kipróbálni!?

18 megjegyzés:

  1. de a legegyszerűbb a baba popóját a csap alá tartani és lemosni amit le kell.
    és az ember még a popsikrémet is így megspórolja

    (csak gyakorolni kell, négy kilós gyerekkel még könnyű, a tíz kilóssal nehezebb, mert a figyelmét is le kell kötni.
    egyébként ha valakinek pici babája van, érdemes ilyenkor várni egy kicsit, kicsit megnyitni a csapot és máris egy adag pisi a mosdóban végzi pelenka helyett)

    a mosható pelus miatt meg engem közel sem érdekel mikor lesz a kicsi szobatiszta

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon szuper! Én épp most vettem popsitörlőt - 4-es csomagban Liberót, 7 forint felett a darabára, akciósan... Legközelebb biztosan így próbálom meg, mert amennyi fogy mostanában, rámegy a TGYÁS-om:)
    A csap alá tartás nekem nem megy: nincs tartója a zuhanyrózsának, a csap alá meg nem fér el a baba, így a fürdetés egyedül nem megoldható. (Ugyanis egy kézzel a gyereket tartom, a másikkal a zihanyfejet, és kéne egy harmadik, amelyikkel mosom.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és én már a 15 kilóst nem fogom a víz alá tenni, mert visít, nem azt szokta meg! Örülök,hogy tetszik, nekem is nagyon tetszett az ötlet.
      Majd ha lesz 3. gyerekem, akkor úgyis textilpelust szeretnék használni és akkor elgondolkodom ezen a mosdó alá teszem módszeren.

      Törlés
    2. Vallomás: én lusta vagyok a textilpelushoz... Így is 3 naponta mosok-vasalok a bébire. És nem hiszem, hogy a rengeteg víz meg áram, ami a mosógéphez kell, környezetbarátabb, mint az eldobható pelenka. (Mondjuk én a pelust eltüzelem a kazánban, tehát nincs plusz szemét emiatt, csak annyi, ami az előállításához kell.)

      Törlés
  3. Szia.

    Most talaltam az oldaladat es nagyon nagyon jo dolgok vannak itt. Mar egy ideje gondolkodom azon, hogy lecserelek a haztartasomba dolgokat, bio szerekre. Hasznalok is de boltit, mert nem talaltam eddig olyan jo oldalt ahol ezeket en is megtudjam csinalni. Koszonom ezt neked. A kerdesem az lenne, hogy a kokusz olaj az az amit fozni is hasznalok? Mert az szilard , elotte felkell olvasztani? Engem az arclemoso kendo erdekelne nagyon. A papirtorlo nem fog szet azni? Konnyu hasznalni, nem malik ? Koszonom szepen elore is a segitsegedet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! A dm 3 lapos kéztörlő nem málik, én ilyet csináltam a vécébe is felnőtteknek is popsitörlőnek! Simán működik!
      Valszeg én a sminklemosót nem fogom kipróbálni, mivel itthon vagyok nem sminkelem magam. De ezen az oldalon a csaj kipróbálta, igaz angolul van:
      http://www.onegoodthingbyjillee.com/2011/09/if-youve-read-my-blog-lately.html
      Nem tudom, hogy kókuszolaj és kókuszolaj között mi a különbség, bocsi! De találtam itt kókuszolajat http://webshop.cosmio.hu/product.php?id_product=95

      Törlés
  4. Most látom, hogy az amerikai oldalon a csaj ezt az olajat használta:
    https://store.nutiva.com/coconut-oil/
    És a képen látszik, hogy ez nem folyékony, hanem krémes állagú!

    VálaszTörlés
  5. Koszonom, megnezem azokat is. En Kanadaban elek, ugyhogy tudom melyik markat hasznalja. Papirtoloben probalok jo eroset venni. Nagyon szepen koszonom. Nagyon hasznos dolgokat fogok itt megtanulni.

    VálaszTörlés
  6. Hanga- Talan Kanadaban is lehet Bounty select-a-size torlot venni, az pont jo hozza. A kokusz olaj = zsir amit fozeshez is hasznalsz, csak fel kell olvasztani.

    Annamari - 10-20 csepp teafa, vagy levendula 'essential' olaj is kell bele, mert ettol lesz fertotlenitos hatasu. A domestost nagyivben elkerulnem a torlokendoben ;)

    Olyan papirtorulkozovel erdemes probalkozni amibol ha egy lapot beaztatunk egy tal vizbe, majd kinyomkodjuk kinyitjuk es ugy torolesre alkalmas, ha ezt kibirja akkor jo lesz a fenektorlesre is ;)

    VálaszTörlés
  7. SZIA EZ A POPSITÖRLŐ ÉRDEKES, ÉS FOGOK IS ILYET CSINÁLNI IGAZ,, NEKEM NEM AZÉRT KELL, MERT A BABA POPSIJÁT, MERT ÉN MÁR NAGYI-KORU VAGYOK. PERSZE AZ UNOKÁKNAK MÉG LEHET RÓLA SZÓ...
    A KÉRDÉS AZ LENNE, HOGY EZT AKÁR WC PAPIRBÓL IS MEG LEHETNE CSINÁLNI MERT AZ ELEJÉN A TÖRLŐPAPIRT UGYE ELVÁGTAD....
    LEHET, HOGY A TÖBBI HOZZÁSZÓLÁST NEM OLVASTAM VÉGIG, LEHET H EZ MÁSNAK IS ESZÉBE JUTOTT, HA IGEN BOCS HOGY ÉRTETLENKEDEK.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, hogy lehet-e vécépapírból, mert az sokkal vékonyabb papír, de meg lehet próbálni 3 laposból, hogy milyen lesz. MInimális mennyiséggel, mert ha nem elég erős szakad és akkor az ujjad lesz olyan ;)

      Törlés
  8. azért lehet kapni 250 forintos 80 darabos törlő kendőt is ami tökéletesen megfelel 3 forintért, nem kell liberót venni feltétlenül

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Ezt a nedves törlőkendőt le lehet a wc-n is húzni?
    Köszönöm előre is!
    És nagyon köszönöm ezt az oldalt!
    Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ha a kéztörlőből csinálod, akkor azt le is lehet húzni, mert papírból van és lebomlik.

      Törlés
    2. Mivel nagyon sokszor kell vizvezetekszerelot hivni az epuletbe ahol lakom, igy biztosan mondhatom neked hogy nem bomlik le es nem okos dolog a Wc-n lehuzni ..A wc-n szigoruan csak a WC papirt ajanlatos lehuzni semmi mast.

      Törlés
  10. Sziasztok! Kétszer is elkészítettem, egyszer szűrt vízből, másodjára dsztillált vízből, mégis bepenészedett. Mi lehet a hiba? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Szia! Idősek otthonában dolgozom, és nincs pénz nedves törlőkendőre :( Ha elkészítem, de csak az itt használatos fertőtlenítő hatású fürdetővel, lenne valami baja? És hogy minél olcsóbb legyen, mondjuk egy üres fagyis doboz, aminek teteje is van, jó lenne a tárolására? Köszi! Anita

    VálaszTörlés