2012. február 24., péntek

Bye, bye Nesquick!!!

Elfogyott, sehol sem találtunk, Úr Isten, most mi lesz??? Mi?? Hát főzünk rendes kakaót, mint gyerekkorunkban, ami oly szörnyű volt a nyulas kakaó nélkül. Még a mai napig nem értem, hogy hogy is nőhettem fel nélküle. Azért lettem biztos ilyen :DDD

Nagyanyámnál töltöttük a nyarat, minket négyünket, 2 ebből unokatesóm, kivágtak nagyihoz. Nagyi adott reggelit, ebédet, vacsorát, ő szórakoztatott minket, hordóban fürdés, kézimunkázás, stb.
Nos ő sokszor reggelire főzött nekünk egy olyan másfél lityó kakaót a macskás kakaóporból. Meg is tanított hogy hogy kell, így aztán eldöntöttem, hogy mától apukám (férj) főzött kakaó lesz! Férj: azt uuuuutálom! 
Na und? Ahhoz képest ma reggel úgy megitta, mint a sitty. :)

Nem nagy truváj egy főzött kakaó, nekem most Aldis kakaóm van 10-12%-os, egy rész kakaó 2 rész cukor, de én tettem bele mézet is. Legalább felszakíccsa (tudom hogy kell írni, felszakítja) a köhögés során fel nem szakadt cuccokat. Igen hasznos! :)

Házi kakaó hozzávalók
Ha már tejjel ki van kavarva a kakaó,
akkor jöhet hozzá a méz is.
Forró tejhez hozzáadtam a masszát, visszakanalaztam még tejet, stb.
hogy egy csepp anyag se menjen kárba.
Sajnos már nem tudtam lefényképezni, hogy forr a tej, mert majdnem kifutott :)
Itt már látszik, hogy férj fogyasztott a kakaóból
 és kislányom is, lásd képen hátul :))

1 liter tej: 200 Ft (házi)
2 kanál kakaó (4 dkg): 40 Ft
4 kanál cukor (8 dkg): 56 Ft - nádcukrot használok! Normál cukorból még olcsóbb, mézből nem tudom mennyi, mert mi mamától ajándékba kapjuk! 296 Ft/ 1 liter kakaó

1 kg Nesquick 1374 Ft, 800 grammos kiszerelés 1099 Ft akciósan.

Na most, hogy legyen íze is a nesquick kakaónak, akkor olyan 2 dl teszek másfél kanállal, ami 3 dkg, így egy literhez 15 dkg kell összesen= 206 Ft + 200 Ft 1 liter tej = 406 Ft = 1 liter kakaó

Spóroltunk literenként 110 Ft-ot és legalább tudjuk mi van a kakaónkban!
Jó áramdíjat nem számoltam és mosogatást, de akkor is ha az 50 Ft, akkor is spóroltam 60 Ft-ot. Ne felejtsük el, hogy a nádcukor ára 700 Ft/kg. Normál cukorral sokkal olcsóbb!!!

Ennek örömére a drága és cukros nesquiktől búcsúzunk. Bár a tejbegrízre még nem tudom hogy fogom lenyomni a gyerekek torkán a kakaó és porcukor kombót, de ha nincs más remélem lányom sem fog érte hisztizni. :)

Ja és mindezt házi tejből készítem, mert 1 hete átálltunk a házi tejre. Sokkal finomabb az íze, még ha fel is kell főzni. Egyben el is lehet készíteni a kakaót.

Ma is spóroltam! :))

12 megjegyzés:

  1. De jó, hogy írsz a hagyományos kakaóról:) Nekem itthon sosincs nyuszis, hiszen pont ugyanannyi ideig tart megkeverni a forró tejjel ezt is, azt is.
    Nagyon jó dolgokról számolsz be, nem győzöm olvasni a tippeket! Ezúton is köszi:)
    (Csak zárójelben: miért írsz minden mondat végére felkiáltójelet? Ne haragudj, csak feltűnt...)

    VálaszTörlés
  2. Oksa, javítom! Ez olyan, amikor az egyik szerző minden második mondatott ferde betűkkel írt és én írtam neki, hogy az új könyvébe ne tegye, mert magamtól is érzékelem, hogy mi a fontos és mi nem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi:) Aranyos vagy, és örülök, hogy nem "sértésnek" vetted.

      Törlés
  3. Köszi a "szemfelnyitást"! Régóta készülök, hogy leálljunk a nyuszizással, de a cikked adta meg a végső lökést. Valamelyik nap vettem meg az utolsó Nesquicket, többet nem veszek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá!!! Sokkal finomabb a házi és hűtőben is eláll. :)

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Szoval en is ugy csinaltam a kakaot eddig mint te. De aztan egyszer egy baratnomnel lattam a ferjet hogy o hogy csinalja. Felmelegitette szepen a tejet, epp amikor elkezd a szele osszeugrani, majd belelapatolta a cukrot vagy mezet, es beledobta a kakaoport es egy kanallal szepen elkeverte. A forro tejben a kakaopor gyonyoren eloszlik, bar en egy habvero fele eszkozzel csinalom. Igy sokkal egyszerubb es nem kell a tejet oda vissza lotykolni ;) (hazi tejre rairjak hogy fel kell fozni, mert ez antsz eloiras, de mi nem fozzuk fel mar legalabb 4-5 eve es eddig meg semmi bajunk nem volt, kiveve kakaokor persze)
    Zsu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyós is mondta, hogy ő a tehénből itta anno és semmi baja nem lett! Mindegy én felforralom még a kicsinek 2 és fél éves, nem nagy dolog, gyorsan készen van! Kakaó érdekes megoldás, én is habverővel szoktam kevergetni! :) Majd kipróbálom!

      Törlés
  6. Kevés vízben elkeverek fél/negyed kiskanál holland kakaópórt, felforralom. Mi is házi tejet fogyasztunk. A fiúk 4 decis bögrében kapják a tejet,+ 2-3 kiskanál kakaófőzetet+ 1 kiskanál cukrot. Régebb én is tejben forraltam, sokkal macerásabb. Ha megmarad, másnapig a hűtőben hagyom. A tej nagyon zsíros(kb.3,6 %). Minden nap felforralom a dupla falú edényben. Ha kihűlt, másnap reggelig hűtőm. A fölét(tejszínt) kiszedem kanállal, hetente 1x krumpli pürébe keverem, vaj és tej helyett, ill. süteményekben használom el. A megmaradt tej 2,8 %, és az edénybe forralom a következő adag tejet( nem kell gyakran elmosni, mert nem ég le. Ez is megtakarítás. Ha spenót főzeléket, tejbe rizst vagy tejbe grízt készítek, soha nem forralom fel azelőtt a tejet.

    Mónika

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Mióta olvasom a blogodat, én is spórolós színekben látom a világot. Mondjuk amúgy is muszáj. Szóval eszembe jutott egy újabb spórolós ötlet, ha gondolod, csinálj belőle posztot.
    Nem kell kész csokis szendvics-kekszet venni, hanem olcsó mogyoró (ízű) krémet kell háztartási keksz közé kenni és kész.
    Tuti, hogy olcsóbb, mint ha készen veszed, és serintem finomabb is. Mi ezt esszük napok óta tízóraira uzsira.

    Üdv. Éva (3 gyerekes anyuka)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az ötletet, lehet, hogy megvalósítom. Mi négyen voltunk nagyinál, tesóm és két uncsitesóm. Minden nap nála kajáltunk iskola után, hogy legyen mindig édessége ezért ő is albert kekszet vetetett velünk és kevert krémet, pilota anno is nagyon drága volt! Margarin cukor és valódi kakaó! :) Nyami! Köszi, hogy ezt az emléket felidézted bennem :))) Asszem elmegyek albert kekszet venni :)))

      Törlés
  8. Anno, a napköziben, még kakaós cukrot szórtak a tejbegrízre, hidd el, sokkal finibb, mint az az adalékos Nyuszis. Remélem gyerköceid is így gondolják azóta...

    VálaszTörlés