2012. február 23., csütörtök

Házi péksüti, kenyér

Két tepsi lekváros buktából
csak ennyi maradt! :)
Tegnap hamvazó szerda volt, ez szigorú böjti nap, nem lehet húst enni, így aztán a mit is együnk vacsorára kérdésre meg is volt a válasz! Ezer éve nem készítettem buktát, nagyim rendszeresen sütött, hiába 10 ember etetése nem volt kispiskóta, pedig nem valami űrrecept, sőt!!! Amióta meg a férjemtől karácsonyra megkaptam egy bosch csodagépet, így simán mosogathatók, miközben gyúrók :))) Multifunkci anyu rulez!! :))

Egyszerű kelt tészta:

fél kiló liszt (70 Ft)
2 dkg élesztő (20 Ft)
5-6dkg vaj, margarin vagy libazsír vagy 2-3 evőkanál olaj - én olajat öntöttem bele, (20 Ft)
reszelt citromhéj vagy vanília - én 1 zacskó vaníliás cukrot tettem bele,  (20 Ft)
1 kiskanál só - én egy csipetet tettem bele, (5 Ft)
3 ek cukor - nádcukrot használtam, de szerintem mehet bele méz is, legközelebb ezzel próbálom,(20 Ft)
tej - ezt sajnos csak érzésre lehet! ( 60 Ft)

Tészta alapanyag: 215 Ft
1 üveg sárgabarack lekvár házi erre pontos árat nem tudok mondani, mivel kaptuk a gyümit és csak cukrot tettünk bele, hogy én hogy utáltam 35 fokban sárgabarackot pucolni, de most milyen finom! Legyen egy üveg lekvár: 600 Ft  
Összesen: 815Ft ebből 16 db bukta lesz! 50 Ft/ darab!! Na jó ha még az energiát is hozzá adjuk, akkor talán 60 Ft/db is kerülhet!!!

Elkészítés (nem fényképeztem le lépésről lépésre, de ha újra csinálok, nem felejtem el!!!): 

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy vizes pohár langyos tejjel és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagok, a ZSÍRADÉK kivételével, és annyit tejet, hogy megfelelő keménységű legyen. Hóglyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot. Letakarva kétszeresre kelesztjük, deszkára borítjuk és kinyújtjuk 1 centi vastagra, és téglalapokra vágjuk, egyik végébe rákanalazzuk a lekvárt és szépen egyik oldalt ráhajtjuk és a másik oldalt is, két végén összenyomkodjuk! Vajazott tepsibe tesszük, amikor tele a tepsi, akkor vajat olvasztok és azzal megkenem a buktákat, az oldalát is, mert ha összesül, akkor így könnyen szétválasztható lesz!
Itt azt írja, hogy hagyja még egyszer megkelni, de én rögtön betettem a sütőbe. Aztán 200 fokon sütöttem olyan 25-30 percig, amíg nem lett szép barna!
Aztán hagytam kihűlni, na jó nem igaz, mert forrón megkóstoltam és jól elégettem a nyelvemet vele, így jár aki mohó! :))

Ebből a tésztából készíthetünk még túrós táskát, diós, mákos patkót és a buktát! :)

Múlt héten kétszer is sütöttem kenyeret házilag, csak aztán beteg lettem és a lelkesedésem alábbhagyott, bár urban:eve honlapján lévő 2 órás kenyér tényleg szuper és nagyon gyorsan megvan! Házi, finom illatú és ízes, tudom mi van benne és fél kiló olyan 120 Ft-ra jön ki!!!

Egy másik recept szerint, meg lejárt joghurtból joghurtos zsemlét is készítettem, igaz 3 ek méz nagyon sok bele, másodszorra 1,5 tettem bele és 10 dkg graham lisztet a fehér liszt helyett!  Ízlett a gyerekeknek, fél kiló lisztből megvolt 12 darab! Pikk pakk! Itt találsz még több zsemle receptet!

Limara bagelje meg isteni, itt is az én csodagépem segít, de gyúrtam én kézzel is, baromi jó feszültség levezető, nem kell magnézium tabletta, abba lehet minden feszkót beleverni :)))

Azt kell mondjam, hogy tudom, hogy munkás, de sokkal finomabb és olcsóbb a SAJÁT KENYÉR és PÉKSÜTI is! A sajtos baconos masni is nagyon ízlett főleg férjnek! 
Limara oldalán isteni dolgokat lehet találni!!!

Ennek a házi kenyér dolognak még nagyon az elején járok, édesanyámnak volt receptje, ezt szeretném elkérni tesómtól, mert ő már sajnos nem él! Ő mindig sütött kenyeret! Hát most átveszem a stafétát végre megértem rá :)))

Te szoktál otthon sütni? És mit? 

5 megjegyzés:

  1. Engem is most ért utol a házi péksütemény készítési szenvedély :) Már készítettem kenyeret teljes kiőrlésű lisztből, ma Limara sörös kenyerét fogom kipróbálni. Nagyon nagy sikerélményt adott az első kenyér ehető volta!

    VálaszTörlés
  2. Húú, az biztosan finom lehet, most erőt adtál, hogy végre megcsináljam előző nap az öreg tésztát a holnapi kenyérhez! Az első kenyerem belül szalonnás lett, de kettévágtam és még betettem a sütőbe, anyósom annyit dicsért, hogy levágtuk a szalonnás részt a többi jó volt, megy majd panír bundának :))) Limara bagele is szuper, meg a kakaós csigája is! Azajó benne, hogy mindig sikerélményt ad az embernek :DD

    VálaszTörlés
  3. Az élesztő mennyiség el van írva...

    VálaszTörlés
  4. Én a River Cottage-ból ismert Hug-féle kenyeret szoktam megsütni, kicsit módosítva (picit több élesztő és két főtt krumpli is megy bele, tovább marad puha :)) a recept itt: http://www.rivercottage.net/recipes/simple-white-loaf/

    VálaszTörlés