2011. május 20., péntek

Megtakarítás - Saját termék – vagy márkatermék?


Az Aldiba mentem vásárolni a  kislányommal, mert itt nyílt egy a közelben. Babakocsival is lehetne menni, de lányomnak már nem akaródzik abban szállítani a popóját, de ha gyalogolunk, akkor tuti az 5 perces kocsival történő utazás felszökik 1 órára.
Nos felírtam, hogy miket kell venni, hétvégére sütni, mert az oviban majális lesz. Persze megint többet vettem, mint kellett volna! De olyan jó akciók voltak, kár lett volna otthagyni őket, már csak ki kell  enni a hűtőből az összes kaját, jövő héten tuti sikerül abszolválni!
Korábbi életemben irtóztam a saját márkás termékektől (lásd Tesco gazdaságos, stb.), nagyot változott a világ és nem csak amiatt, hogy kevesebb pénzem van, hanem mert a kereskedelmi márkás termékek sem olyan gagyik már, sőt van amikor szerintem jobbak is!!!

Az Aldiban a  21 napos tej csak 169 Ft volt, rögtön vettem 4 litert. A 20 %-os  450 gr tejföl meg csak 199Ft.
Ha megnéztem, hogy Milfina néven a 21 napos tejet ki gyártja, akkor ott van, hogy Tolnatej. Ezt a tejet a Tescoban, vagy bárhol máshol 240 Ft felett lehet megvenni, kivéve, ha akciózzák. Különben a Spar 2,8%-os 21 napos tejet is a Tolnatej gyártja ott 199Ft/ liter.
A kérdés az, hogy ha van olyan szerencsém, hogy az áruházlánc feltünteti a gyártó kilétét (Tesco nem szokta), akkor miért ne a saját márkás terméket vegyem meg, ha az olcsóbb, főleg, hogy ismerem a gyártót és annak termékeit???
Nem érzek különbséget a Spar trapistának és a Tolnatej trapistának az ízében sem, mert ez előbbit ugyancsak a Tolnatej gyártja, azért mert a Tolnatej címkéjén Béres Alexandra van, na azért a képért nem veszem meg drágábban! :)
Különben az Aldiban is Tolnatej készíti a fél kilós trapista sajtot Milfina néven! Másik, hogy az Aldis tejfölt a Minna Kft. gyártja, ami eredeti márkában sokkal rosszabb, mint Aldisban, ez hogy lehet?!
Címkéket vizsgálva a boltban a legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor Prágából hazajövet kitaláltam, hogy hermelint fogok készíteni. Ez egy camembert sajtból készített sörkorcsolya, valami isteni! Itthon megnéztem a Tihanyi Camembert címkéjét, hogy miből áll, mert a prágai hermelin sajt doboza még megvolt és láss csodát a Tihanyi Camembert egyes változatait Csehországban gyártják!!!! Akiket érdekel a hermelin receptje, azok kattintsanak ide.
Érdemes nézni a címkéket még a sajátmárkás termékeken is, mert tőlem lehet Spar tej, vagy Milfina, ha azt egy általam megbízható cég gyártja!
Akit bővebben érdekelnek a statisztikák és a trendek a kereskedelmi márkás piacon, azoknak ez egy érdekes cikk
Ti megnézitek a címkéket, hogy mit vesztek? Szoktatok saját márkás termékeket venni? Van különbség szerintetek ugyanazon cég által gyártott kereskedelmi termék vagy márkatermék között?

7 megjegyzés:

  1. Én a Tescoban csalódtam. Nem egyszer megromlott a hús mire hazaértem vele 15 perc!!! Itt a debreceni zsúfolt, koszos..szóval én max gyerekruhát megyek oda venni. A SParban vásárolunk van itt helyben is egy kis Spar, de ha sokmindent akarunk venni akkor bemegyünk a városba az Interspárba. Évek óta ott vásárolunk, és nem emlékszem bármiben is csalódtam volna. Saját húsüzeme van, mindig friss.
    Én mindig nézem a cimkéket a termékeken. Nagyon sok saját márkásat vásárolunk, olcsóbb jóval és ugyan az tényleg. A tésztáktól kezdve, tej, rizs... stb.

    VálaszTörlés
  2. Igen én sem azokat, hanem inkább a spar sajátmárkásokat választom, vagy az aldis és lidliset! Tescoban megfigyeltem, hogy a legtöbb hústermék nem is magyar, hanem német, lengyel, stb.A sparos despar tészták meg nagyon finomak!:)

    VálaszTörlés
  3. Le kell cserélnem a képet Spar budgetra;)

    VálaszTörlés
  4. Saját márkás termékeket én is szoktam venni, sőt kifejezetten szeretem. De már csak, ha puskával kergetnek, megyek be a Tescoba. Átvágják az embert, koszos, romlott az élelmiszer. Úgyhogy oda már nem járunk. Auchan sem jobb valószínű, de ott ilyet még nem tapasztaltam.
    Mosószer volt nagyon durva egyszer. Tescoban vettem (akkor mentem utoljára), itthon kibontottam és folyékony mosószer lévén öntöttem is bele a mosógépbe, de csak víz volt benne. Sajnos a mosógépem valamiért csak az Arielt hajlandó "befogadni", irigylem, akinek mást.
    Úgyhogy mentem a piacra. Csak kis összehasonlítás: Tescoban az Ariel: 4500, piacon az Ariel: 2500. Jah, és ugye napvilágra került a tény, hogy Kelet-Európába szállított termékek nem olyan minőségűek, mint ahol gyártják őket, kifejezetten van ide szánt rakomány. Úgyhogy olyat szoktam venni, aminek a csomagolásán egy darab magyar szó sincs, de német, olasz, angol, francia van (illetve csak ezek). Sűrűbb, nagyobb a tisztító hatása. Már öblítőt is csak a piacon veszek. Pontosan ezért... Piacos mosószer elég 1,5 hónapra (2 kisfiú és folyton magát lezabáló férj)

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Hús általában a Sparban, vagy az Auchanban veszek, Tesco tényleg baromira lepusztult lett, de a gyerekruhák még mindig szuperek és a leértékelésekkor jó áron vannak!
    Igen én is láttam a piacon, hogy árulnak Arielt is, és mondták, hogy ez nem a magyar, hanem a kinti! Piacon tényleg sok mindent lehet kapni, még olcsóbban, mi kávét szoktunk ott venni, 250 gr Omnia 450 üzletben több, mint 600Ft!!! Na meg a zöldségek is olcsóbbak és néha még alkudni is lehet, főleg, ha oda megyünk vissza, ahol már többször vásároltunk;)

    VálaszTörlés
  7. Elmondom, hogy a 200ft-os tejnek a fele víz, és az a fél liter tej ami benne van, 50 forint, ugyanis a tejfeldolgozó üzemek 100ft/literért értékesítik az IGAZI tejet :)

    VálaszTörlés