2012. február 17., péntek

Készétel vagy főzés?

Konzerv lecsó, nyami :))
Férjet elküldtem vásárolni és felírtam, hogy mit kell hozni, erre megjelent egy kész paradicsomos szósszal, na felment a pumpát, egyrészt baromi rossz íze van szerintem, és egy paradicsomos tészta elkészítése kb. fél óra alatt megvan!!! 
Ha le kell tennem valami mellett a voksomat, az a főzés, itthon vagyok gyesen, így aztán "tengernyi" időm van főzni! Azon röhögtem, hogy férj német nagynénije amikor náluk nyaraltunk olyan kajákat főzött, amihez 11-kor állt oda és 12-re készen is lettek!
Én is ezeket az ételeket szeretem, kivéve, ha sütök, valami jó kis édes vagy sós péksüteményt Limarától! Isteniek! És még a péknél is megspóroljuk a baromi sok pénzt a péksütikre!!

Nos miért főzzünk minden nap?

  1. legalább tudjuk mi van benne,
  2. tartósítószer mentes, 
  3. talán még vacsora is marad, vagy másnapra és akkor két napi ebéd fedezve! Vagy ebéd és vacsora megoldva:) Vagy a férjnek elcsomagoljuk a maradékot! 
  4. spórolunk is vele, igaz nem időt, csak pénzt, és mennyivel finomabb, ha mi főzzük meg a levest, amiből a legfárasztóbb a zöccségek megpucolása, mert aztán meg fő magától!!! 
  5. bemelegíti a konyhát :) Fűteni már nem kell! 
Miért ne vegyünk készételt?
  1. tele van tartósítószerrel,
  2. sokkal sósabb, mintha mondjuk mi sóznánk, 
  3. ízfokozó, színezék, stb. 
  4. csomagolás  -  erre mondjuk szelektíven gyűjthetjük.
  5. egyen íz!!!
Ha megkérdezzük nagyszüleinket, akik még átélték a háborút, ők a legkevesebb alapanyagokból is tudnak ebédet rittyenteni!!!
Múltkor főztem köménymag levest, hogy utáltam gyerekkoromban, most sem lesz a kedvencem!!! De a hányós fosós miatt már teljesen ki voltam, bezzeg gyerekeimet nem érintette olyan rosszul, mint engem!! :))

Heti menü meg igen fontos, szerintem! Egyrészt a meglévő alapanyagok figyelembe vételével, másrészt megtervezve!
Nagymamámnál a következő séma ment: 
hétfő: vasárnapi maradék
kedd: leves, főzelék, feltét ( rántott párizsi volt, vagy fasírt), férjemék svábok ők a babfőzelékhez galuskatésztából készült gombócokat ettek - érdemes kipróbálni, Isteni!!!
szerda: tészta nap, leves és tészta - ennek ezermillió változata: lángos, bukta, palacsinta, töltött zsemle, nudli, szilvás gombóc, mákos, diós, grízes, káposztás tészta!!!
csütörtök: leves, főzelék feltét
péntek: leves és tészta - ez tudat alatt is böjti kaja volt! 
szombat: télen mindig paprikás krumpli volt, nyáron meg lecsó, nyami de ennék lecsót (nagyi eltett nyáron lecsót is)
vasárnap: húsleves, rántott hús és krumpli, rizs. Sült húst nem nagyon csináltak, mert nem volt valami gazdaságos :))

Ilyen alapoktól lehet kiindulni és így megtervezni a heti menüt, felírni, hogy mi kell irány a piac, vagy ahol vásárolni szoktál és a kiszabott összegből bevásárolni!!

Mindennek a lényege az ÖNURALOM! És ha ezt sikerült megtartani és relatív olcsón (mi olcsó mostanában) jót főzni, akkor az embert a SIKERÉLMÉNY fűti, hogy újabb és újabb recepteket találjon ki, vagy/és tálaljon fel !!!! :))

Azért ha nyár lesz, akkor elteszek pár üveg előre elkészített paradicsom szószt, ha nem lenne időnk ilyet főzni, mégse a boltit vegyük elő, hanem a házit!!! 

Ti hogy oldjátok meg a heti menüt? Készételt vesztek, vagy Ti főztök?

1 megjegyzés:

  1. Mi főzni szoktunk. Van a munkahelyen menza, de időnként plusz levesbetétet is találok (csápos gyönyörűség), amitől egy időre elmegy tőle a kedvem. Ha nagyon nincs idő/kedv, akkor az ottani kínálatból szoktam enni, egyébként hazait viszek.

    VálaszTörlés