2011. augusztus 10., szerda

Energia takarékos izzók - vásárlási segítség


Kerestem és kutattam, hogy még jobban tisztában legyek az energiatakarékos izzók világával, mivel nemsokára itt az ősz, bár a mostani időjárásnál is ez az érzetem támad, aztán jön a tél, lehet, hogy szeptemberben és egyre többet fognak égni a lámpák.

Mielőtt elmennénk bevásárolni energiatkarékos izzókból (én kompakt fénycsövesről fogok beszélni) mindenképpen fel kell térképezni milyen izzóink vannak, milyen foglalattal, milyen fényt szeretnénk, hideget, vagy meleget?! Mivel ezek nem kevés pénzbe kerülnek érdemes tudatosan menni az üzletbe! 

Kompakt fénycsöves izzó: A kompakt fénycsövek néha külső burával rendelkeznek, amely eltakarja a gázzal töltött csöveket és így még inkább hasonlónak látszanak a hagyományos villanykörtékhez. A kompakt fénycsövek élettartama – a típustól és a használattól függően – 6000-15 000 óra. Az izzószálas villanykörték élettartama mindössze csupán 1000 óra. A kompakt fénycsövek „pénzmegtakarítóként” váltak ismertté a nagy hatékonyságuk és hosszú élettartamuknak köszönhetően.)

Az sem mindegy, hogy hol vesszük meg és milyen minőségűt. Bár erre vonatkozó tapasztalataim nincsenek, még csak 3 napja üzemelnek az izzók (Landlite típusúak), amik nem nagy márkájú, olcsóbb kategóriájúak.

Szerencsére a kompakt fénycsövek között már van olyan, ami burával rendelkezik (lásd kép), ami nekem jobban tetszik, mint a sima csöves! Akit bővebben érdekel a kompakt fénycsövek részletes leírása, itt talál bővebben róla!

Segítségül itt van néhány fogózkodó, hogy értelmezni tudjuk, hogy a csomagoláson mi van


Fényerő (lumen) : fényforrások teljesítményének lumenben való mérése lehetővé teszi a fénymennyiség (ami valójában az izzó által nyújtott szolgáltatás) közvetlen összehasonlítását. A teljesítményen (watt értéken) alapuló összehasonlítások értelmüket veszítették és félrevezetők lehetnek. 
 • A 100 wattos izzólámpa megfelelőjeként az 1300-1400 lumen erősségű izzót keresse, míg
 • a 75 wattos megfelelője a 920-970 lumenes, 
 • a 60 wattosé a 700-750 lumenes, 
 • a 40 wattosé a 410-430 lumenes és 
 • a 25 wattosé a 220-230 lumenes lámpa.


Energiahatékonyság:
Érdemes megnézni az energiafogyasztási címkét a lámpa hatékonyságának ellenőrzésére, mert még mindig előfordulhatnak óriási különbségek. Ugyanakkora fényerő mellett a kompakt fénycső (A energiaosztály) harmadannyi elektromos áramot fogyaszt, mint egy tökéletesített izzólámpa (C energiaosztály). Sok pénzt megtakaríthat, ha a leghatékonyabb fényforrást választja.

Élettartam:

A lámpa élettartamát a tönkremenetele előtti működési órák száma fejezi ki. Egy lámpa átlagosan 1000 órát ég évente, ami naponta átlagosan 3 óra használatot feltételez. Azok az égők, amelyek állandóan égnek, gyorsabban tönkremennek, míg amiket ritkábban használnak tovább tartanak. Néhány kompakt fénycső esetében a fel- és lekapcsolások száma szintén befolyásolja az élettartamot (lásd: „Kapcsolási ciklusok száma a lámpa meghibásodásáig”). A fényforrások élettartama a hagyományos izzólámpák 1000 órás időtartamától a legjobb kompakt fénycsövek és LED égők 15000 órás élettartamáig terjedhet. A hosszabb élettartam kevesebb lámpavásárlást és -cserét jelent. Ezt is figyelembe kell venni a különböző alternatív fényforrások árcéduláinak összehasonlításakor


Fény színe:
Míg a hagyományos izzólámpák mindig ugyanolyan fényszínt bocsátanak ki („meleg fehér”), addig a kompakt fénycsövek és a LED-ek a színhőmérsékletek széles skáláját nyújtják (kelvin fokban mérve). Ezek a különbségek bizonyos alkalmazások esetében hasznosak. Válasszon:

 • 2700 kelvines vagy „meleg fehér” színt pihenéshez és,
 • 4000 kelvin fölöttit vagy „hideg fehéret” munkához.

Kapcsolási ciklusok száma a lámpa meghibásodásáig

Ez az információ különösen fontos a kompakt fénycsövek esetében. A szabvány kompakt fénycsöveket (amelyek 3000-6000 fel-/lekapcsolást bírnak ki) nem szabad olyan helyeken alkalmazni, ahol valószínű a gyakori kapcsolgatás (átlagosan naponta több mint három alkalommal történő kapcsolás), például a mellékhelyiségekben vagy mozgásérzékelővel felszerelt folyosókon. Ilyen körülmények között lehet, hogy ezek a fényforrások nem érik el a csomagoláson feltüntetett élettartamot.
Ugyanakkor vannak olyan kompakt fénycsövek, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy akár 1 millió kapcsolást is kibírjanak, és ezáltal alkalmasak az ilyen helyiségekben történő használatra. 

Bemelegedési idők:
Ez az információ különösen fontos a kompakt fénycsövek esetében. A szabvány kompakt fénycsövek kicsivel hosszabb idő alatt kapcsolnak be és érik el a teljes fényerejüket, mint az egyéb izzótechnológiák (a bekapcsolási idő akár 2 másodperc is lehet, illetve a teljes fényerő 60 %-nak eléréséig akár 60 másodperc is eltelhet). Ugyanakkor vannak olyan kompakt fénycsövek, amelyek felfutási ideje majdnem ugyanolyan gyors, mint más izzótípusoké (például a tökéletesített izzólámpáké).

Környezeti hőmérséklet:
A kompakt fénycsövek és a LED-ek érzékenyebbek a hőmérsékleti viszonyokra, mint a tökéletesített izzólámpák. Fontos, hogy olyan fényforrást válasszon, amelyik megfelelően fog működni a használati helyének hőmérsékleti viszonyai között. Például, a hideg telű éghajlati övezetekben elhelyezett kültéri világítótestekhez tanácsos olyan égőt választani, amelyik akkor is megfelelően működik, ha odakint fagy, különben a téli éjszakákon csökkenhet a fényhatásfok.

A lámpa méretei:
Amikor egy világítótesten belül egyik lámpatechnológiáról másikra vált, vásárlás előtt ellenőrizze, hogy az új égő beleilleszthető legyen a világítótestbe.


Nos ha vásárolni megyünk, akkor a következőket tegyük:

 1. Milyen foglalatú lámpáink vannak E14, E27, stb?
 2. Hol érdemes kicserélni, lásd fent kapcsolási gyakoriság?
 3. Milyen lumen értékű legyen, lásd fent fényerő (régi watt érték)?
 4. Lámpa méreteit is nézzük meg, hogy a burából ne lógjon ki! 
 5. Azt is döntsük el, hogy hideg, vagy melegfényű legyen a lámpa!
Ha mindennek tudatában vagyunk, már utána is tudunk keresni, vagy ha akció lesz, akkor már kész infokkal tudunk útra kelni. Továbbiakban itt nyújt segítséget egy interaktív kereső.

Hogy mennyit spórolhatunk meg ezzel?? Mondjuk egy régi 40 wattos, kompakt fénycső esetén 410 lumenes, melegfényű izzó 9 wattot fogyaszt/év, ezzel szemben a régi 40 wattot.

40 watt áram ára (A1 normál díjszabás csúcsidőszakban) =  22,08 Ft /év
9 watt áram ára (A1 normál díjszabás csúcsidőszakban) =     4,968 Ft /év
Különbözet:                                                                      17,112 Ft /év

Lehet, hogy ez nem sok éves költségben, de számoljuk csak össze, hogy hány helyen van lámpánk, és hogy az energiatakarékos izzó hány órával tovább bírja, mint a normál izzó! 

Ne felejtsük el, hogy a tönkrement égőket az erre használatos gyűjtőbe adjuk le! Ezzel is védve környezetünket!

2 megjegyzés:

 1. Vagy lehet belőle karácsonyi díszeket készíteni :)

  VálaszTörlés
 2. Már bocs,de honnan szeded ezt a baromságot,hogy évente 40 watt meg évente 9 watt a fogyasztás?!?A fogyasztást kilowattórában mérik,nem wattban.A 9w-os izzó 0,009 kwh-t fogyaszt ÓRÁNKÉNT.Lehet újra kezdeni a számolást.

  VálaszTörlés