2011. augusztus 9., kedd

Szódabikarbóna2 = Windex, mindenre jó!

Soha nem gondoltam volna, hogy létezik :)
A mosás és a takarítás témakört körbejártam, de nem csak ott hasznos a szódabikarbóna, az mindenre jó férj szerint, mint a Bazi Nagy Görög Lagziban a Windex!! J
Mindenesetre összegyűjtöttem, hogy az ÉTKEZÉSI (gyógyszertári, fűszerek között található) szódabikarbónát mire lehet még takarításon és mosáson kívül használni.

Íme a lista:
Tisztítja a kezet: nedvesítsük  be  a  kezünket,  és  enyhén  dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha  csak  beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha  pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.

Könnyíti az emésztést: Ég  a  gyomra?  Nehezen,  emészt?  Könnyen  segíthet  rajta! Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki  egy  hajtásra!  Ilyenkor  olyan  puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan  savanyú  kémhatást.  Az  arra  érzékeny  személyek számára főzés közben is tehetünk egy  késhegynyi  szódabikarbónát  az  ételbe,  amitől  a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek.

Fertőtlenít : Rendszerint  nem  is  gondolunk  rá,  de  a  fésűk,  kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek,  szivacsok  és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek.  Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel.

Továbbá:
  • Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát     is szórunk a vízébe.
  • Ha kemény a víz szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
  •  Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
  • Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
  • Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz. 
  • A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta. 
  • Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
  • Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
  • Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától
  • A szódabikarbóna kitűnő izzadságátló. Fürdés után még nyirkos bőrünket egy kis pamutdarabra tett szódabikarbónával töröljük át.
Ti tudtok még valamilyen használati módot a szódabikarbónára??? Mire használjátok még? 

Ui: most kaptam egyik blogolvasómtól a további felhasználási javaslatot, ami a kisgyerekeseket érinti, hogy a bárányhímlőben szenvedő gyerekek bőrét is nyugtatja a szódabikarbónás fürdő! :)

3 megjegyzés:

  1. Mint nagy szódabikarbóna-rajongó, én is szeretnék javasolni: kiváló bio hangyairtó szer, továbbá fogkefével alkalmas fuga puculásra. :-)))

    VálaszTörlés
  2. Hogy lehet egy hangyairtó bio??? Szegény hangyáknak nem biológiai szükségletük a szódabikarbóna :DDDD De nagyon jó 5let köszi!

    VálaszTörlés
  3. bio=nem tartalmaz kemikáliát;)

    Köszi használom az ingót.

    VálaszTörlés