2011. augusztus 8., hétfő

Az elfolyó áram után...

No mór sztendbáj :D
Olvasom ezt a cikket az indexen, hogy a kikapcsolt tv is zabálja az áramot, amit régen is tudtam, de legyintettem rá nagy ívben, mert sag schon, na und, ebből is látszik, hogy mélyreható a német tudásom :D

Most elgondolkodtam, hogy a régi, immáron felnőttkorba lépett tévénk, kicsi zöld, kicsit büdös, de a miénk címmel mennyit fogyaszthat?! Tuti, hogy zabálja az áramot! Az elmúlt két hétben 5x, ha bekapcsoltuk, na jó vasárnap egész délelőtt ment, mert férj vigyázott a gyerekekre, amíg én turiztam (ha most olvasod drágám innen csókollak). Ja aztán meg foci ment rajta, de minek?, vesztett a kedvenc csapata....

Nos felbuzdulva, hogy mivel fogyasztjuk úgy az áramot, hogy csak sztendbájban megy (standby magyarosítva - jó tudom üzemkész állapot, de az nem trendi), feltérképeztem a lakást! Van ugye a tévénk, aztán adsl, aztán a wifi, aztán a telefon - na jó ennek menni kell, aztán a mikro, a konyhai rádió, hifink nincs, vagyis nem pakoltuk ki, mert több helyet foglal már, mint haszna van. Aztán találtam még telefon és laptop töltőket.

Fogalmam sincs, hogy ezek mennyit fogyasztanak, cikkíró lemérte az egyes készülékek fogyasztását, arra a megállapításra jutott, hogy nem sokat, de összeadva sok kicsi sokra megy elven, mégiscsak jobb, ha az ember fogja oszt kihúzza, kikapcsolja a nem használatos cumókat a konektorból!

Így az az érzete támad, hogy spórolt, egy mozdulattal és még a környezetét is védte! Hát nem szép?!!!

Tévénél egyszerű a képlet, mert csak kikapcsolom, de eszünkbe sem jut mondjuk a wifit és az adsl dugóit kihúzni, amikor közelükbe megyek csak úgy sütnek! Esténként a nyomógombos hosszabbítót ki fogom lőni!!
És akkor ott a mikro, nekem mutatja az időt, hát arra meg minek, úgyhogy kihúzni a konektorból!! Egyedül a rádiót sajnálom kihúzni, mert akkor újra kell progromozni ;) a csatornákat, de mivel kettőt használok (mr1 és mr2), így gyorsan meg tudom találni azokat!


Ti kikapcsoljátok a tévét, mikrot, hifit, kihúzzátok a töltőket a dugókból?

3 megjegyzés:

  1. Töltőt kiszoktuk húzni, TV-t csak ha több napra megyünk el. Ismerősünk egy hétig mérte minden kütyű fogyasztását (berakott a dugaszalj és a dugó közé valami fogyastás mérő szerkenytyűt) és bizony-bizony meglepetésre a számítógép is zabálja az áramot. Főleg amikor játszott rajta. Úgyhogy a netezés is viszi a pénzt :-)

    VálaszTörlés
  2. Mi bevásároltunk lekapcsolós dugaljból, egyikbe becsatlakozik a TV - set top box - DVD, a másik kettőbe a számítógép az összes kieg. kütyüvel. Este alvás előtt három kapcsolás és ők is alszanak.

    VálaszTörlés
  3. Nem is tudom hol olvastam azt a véleményt, hogy azt nézzük mi megy sokat! Olyan egyszerű meglátás, mégis... Lehet, hogy valami nem fogyaszt elvileg olyan sokat, de ha 5-6-7 órát megy, vagy nonstop? Meg amúgy is, készenléti állapot tényleg fölösleges. A semmire meg akkor minek fizessünk akár keveset is nem? Inkább veszek belőle hónap végén egy csokor virágot, annak több értelme van:)
    Nálunk szerencsére párom mániákus dugóhuzogató. Mindig átkozom, amikor nem indul a mikor, meg bekattintom a vízforralót és negyed óra múlva esik le, hogy nem forralja mert ki van húzva:D de legalább lelkiismeretesen végzi ezt a feladatot:D
    áramkérdésben mondjuk léptünk egy bravúrosat és szolgáltatót váltottunk. Valahogy ez eddig kimaradt, hogy jéé ilyet is lehet:D szerencsére egyik ismerősünk kérdezett rá, mert az elműnek van ügyfélajánlója és így kedvezményesen kapjuk az áramot:D még egy apró megtakarítós lépés:D

    VálaszTörlés