2011. augusztus 17., szerda

Csapvíz, vagy ásványvíz- nem a brit tudósok ajánlásával!

FIGYELEM, EZ EGY ANTITUDOMÁNYOS CIKK, A BRIT TUDÓSOK SEMMILYEN CIKKBEN SZEREPLŐ ÁLLÍTÁST NEM ERŐSÍTETTEK MEG!!!! CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE !!!J
Baromi sok ásványvizet veszünk, mi bubisat iszunk, gyerekeknek meg vendégeknek, akik bubi menteset isznak, azoknak azt! Ilyen melegben 12 darab másfél hétre elég, talán! 

Van, hogy naponta 2-3 palackot viszek ki, mert a garázsban gyűjtjük őket, hogy később a gyerekekkel együtt elvigyük a szelektív gyűjtőbe!

Miért nem iszunk csapvizet??? Nem is értem, most hogy erre rákérdeztem, felállok a kanaéról és iszom egy pohár csapvizet, amióta ide költöztünk max. gyógyszer beszedéséhez és főzéshez vettem vizet, úgy nem ittam meg egy pohárral sem!

Megvolt, még ÉLEK!!!J Nos első kóstolásra selymesnek tűnik, később érzem a klórt egy kicsit! Vagy valami ahhoz hasonlót, vagy csak halluccinálok! Ti már kóstoltátok a sajátotokét???

Általában Szentkirályit szoktunk venni, vagy Theodorát, de most Nestlé van itthon, gyereknek Szentkirályi, mert valahol olvastam, hogy az sem mindegy, hogy milyen ásványi anyagok vannak a vízben.

Számos cikk szól arról, hogy most csapvíz vagy ásványvíz, lent be is linkelet párat, csak annak akit érdekel! 
Lényeg, hogy én mit hámozok ki belőle! 

Nézzük, milyen előnnyel bírnak a palackos vizek számomra:

  • azt a tudatot adja, hogy milyen egészséges,
  • buborékos, nem nekem kell szódát csinálni, ami egész gyerekkoromat végig kísérte, amikor már nagyobbak voltunk, mi voltunk a szóda és kávé előállítók,  azóta pszichiáterhez járok. Nekem is vágyam, hogy ha a gyerekek reggel felkelnek, akkor csendben lejönnek, nem ébresztenek fel, és amikor végre magamhoz térek vár a gőzölgő kávém muhahhah -  gyűjtök a gyerekek felnőttkori pszichiáteri kezelésére!!!

mi szól az ásványvíz ellen:

  • haza kell cipelni - jó van kocsim, de akkor is betenni a bevásárló kocsiba, aztán kitenni a szalagra, aztán visszatenni a kocsiba, miközben szétszakították a 6-os gyűjtőt, és így az egész összeesik, káromkodsz egy sort, aztán a kocsiba teszed, aztán itthon kiveszed a teljesen szétesett 6-os gyűjtőt! 
  • baromi sok pénzbe kerül,
  • gyorsan kimegy belőle a bubi,
  • nem mindegyik jó ízű, sőt!
  • utána a műanyag palackot össze kell nyomni, ki kell vinni a gyűjtőbe, aztán elcsattogni vele a gyűjtőig - egyrészt lusta vagyok, másrészt meg ennek a nagy része nem a szelektívben végzi, hanem a környezetet szennyezzük vele - nem vagyok teljesen zöld, csak félig!

mi szól a csapvíz mellett:

  • kinyitom a csapot azt folyik,
  • kényelmes, olcsó.

mi szól ellene: 

  • nem trendi (régi szlengben ciki) csapvizet inni, akkor tuti nem törődsz az egészségeddel! 
  • Nmérgezed magad antibiotikummal, fogalmazásgátlóval, stb., meg aki a Duna vizét issza, az a saját vizét issza vissza!!!NNNNNNNNNNNN
  • rossz az íze -  bár néhány ásványvíznek is szörnyű - különben meg elviselhető
  • sajnos nem bubisan folyik ki a csapból, tehát egy szódakészítő is kell hozzá! 
Tulajdonképpen szerencsém van, mert a gyerekeim is inkább vizet isznak, mint bármi mást! Így hát azt nem tehetem meg, hogy nekik csapvizet adok, magamnak meg ásványt!

Férj nem iszik vizet, sajnos allergiás rá :) Inkább fröccsben fogyasztja, ahhoz meg sokkal jobb lenne a szódavíz!
Közvélemény kutatást végeztem, hogy férj mit szólna, ha vennénk egy szódásüveget, de ugye abból meg mindig akkor fogy el a szóda, amikor inni akarsz!!! Válasz nem érkezett, mert Bayern München meccs van, így jártam! Bocsi mégis kaptam: Ppppersze! Szerintem fogalma sincs mit kérdeztem JJJJJJJJJJ

Na most szétnézek a szódapiacon - ígérem jelentkezem, hacsak nem szippant be J

Természetesen vannak különféle szűrők is, arról is olvastam tesztet, nekem is volt Laica típusú, mindig szűrőt akart cserélni, ami drágább volt, mint maga a szerkezet! Tudom vannak különféle beépíthetőek is több százezerért.

Kompromisse - hallom a német tévében, nos igen, kompromisszumot kötök, méghozzá azt, hogy kipróbálom egy ideig a csapvizet, magamon is és meglátom, hogy hogy járok jobban, minden szempontból, persze kísérletem nem szigorú orvosi ellenőrzés mellett végzem! Brit tudósok tuti nem fognak cikket megjelentetni róla! 

Persze ehhez nem kérdeztem meg gyógyszerészemet és háziorvosomat!  Remélem életben maradok a kísérlet végéig, drukkoljatok :DDD

Ti hogy vagytok a vízkérdéssel? Csapvíz vagy ásványvíz?? Tisztítva a csapvíz, milyen szűrőt használtak, vagy a'la natur? Használtok még szódásüveget?  Ti csapvízen nőttetek fel és még éltek?? :)


cikkek: 
http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/cikk/1012/563795/20100322_vizmertek_1.htm
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/csapviz-nem-art-egeszsegnek
teszetek:
http://index.hu/tudomany/2010/08/31/asvanyviz/
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-csapviz
És még több ezer cikk, ha beírod, hogy ásványvíz vagy csapvíz!

11 megjegyzés:

  1. Most találtam rá az oldaladra, engem is nagyon érdekelnek azok a dolgok, amiken keresztül a háztartási kiadásokat kicsit csökkenteni tudjuk. Van már pár szikkadt kenyér felhasználós receptem is, de még nincs a blogomon. Szóval jönni fogok gyakran :)
    Szoros összefüggést vélek felfedezni a közgazdász végzettség és a takarékoskodás között :)

    VálaszTörlés
  2. Csapvíz. Először kiengedem azt, ami pang a vezetékben (1 perc), aztán mehet a pohárba/dekantálóba, amit egyszer egy borcsatán nyertünk :)
    Nálunk finom a víz, ha veszünk is ásványvizet, csak bubisat. Szörpbe ezt jobban szeretem. De csak addig, amíg nem találunk valami elfogadható árú szódás szifont, a hagyományos fajtából. Ez az új (nekem új) szódagép, amit a boltokban látok, nem szimpatikus.

    VálaszTörlés
  3. Csapvíz nekem is. Bár arról, hogy milyen a vizünk ... nem tudok szépet és jókat írni!

    Mikor a szüleimnél laktam - a főutcán laknak -, náluk szép tiszta, kellemes, selymes volt a csapvíz. Azóta 3, azaz 3 utcányira költöztem, és itt ... förtelmes!!! Alkalmanként sárga, büdös, darabos, még fürdésre sem alkalmas! Ilyenkor ásványvizezünk!

    Jó pár bejelentés érkezett már a vízügyhöz, de azok a mintát, mindig a főutcáról vették. Így mindig tökéletesnek titulálják a vizünk! Csak mi épp nem abból kapunk! Hogy hogyan lehet ekkora eltérés a víz minőségében és állagában, azt nem tudom, de az biztos, hogy a hálózat tisztítás - amit kb félévente, évente végeznek -, kevés! A megoldás az lenne, ha korszerűsítenék a vízvezetékeket - 100%-ban cserélni kellene -, illetve egy NORMÁLIS VÍZSZŰRŐ BERENDEZÉS KELLENE, amit hetente nyugodtan üzembe tudnának állítani, hogy ne legyen annyira dús!

    VálaszTörlés
  4. Móni: köszi szépen a dicséretet! Azabaj (belga után), hogy a spórolás a nagyanyáink, dédanyáink vérében volt, belőlünk meg a fogyasztói társadalom kiirtotta, de nem késő visszatalálni az őseinkhez:)
    Ami: igyekszem én is utánanézni a jó régi szódás üvegnek, hátha lehet még találni olyat! Ha találok szólok! Dekantáló szupi ötlet!
    Era: lehet, hogy tényleg a csöveket kell kicserélni, vízszűrőket még nem néztetek? Bár ha ilyen pocsék a víz, akkor a szűrőket is többször kell cserélni, és ezek olyanok, mint a férfiborotva, az alap nem sok, de a penge bele aranyárba van!!!

    VálaszTörlés
  5. Era: teregetés közben megvilágosodtam, legjobb hely, mi? Szóval én nagy intézkedő vagyok, azt javaslom, hogy a vízművek felé ne egyénileg, hanem utcailag menjetek és kérjétek együtt, akár mindenki aláírásával, hogy ott vegyenek mintát, tuti hogy optimista a hozzá állásom! De egy próbát megér az összefogás! Hátha!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a tippet, de hidd el, sokan mentek már panasszal a város vezetőihez is, de hiába. Mindenki ugyanazt fújja! Tudják, hogy rossz, de tagadják, és lapítanak, mint ... a fűben, hogy ne kelljen ekkora beruházást véghezvinniük! Különben fedezet se lenne rá! Most épp a szennyvízberuházást nyomják, szennyvíztisztító teleppel. Csak azt nem értem, miért nem lehetne először a vízvezeték rendszert rendbe hozni? Vagy csak én vagyok ennyire precíz?

    VálaszTörlés
  7. Csapvíz, és kövezzetek meg a gyerekek is azt isszák. Semmi baja, jó az íze, ezen nőttem fel. De érzékelem, hogy ez nem trendi, mert körülöttem sokan megrökönyednek, amikor kinyítom a csapot és abből töltök. Szerintem tök felesleges a palackosat megvenni és termelni a PET palack hulladékot. Egyedül Szigetváron nem tudom meginni a csapvízet, mert sós. Hiába ahol gyógyvíz folyik még a csapból is :-)

    VálaszTörlés
  8. Pécsen tuti nem innám meg a vizet,mert konkrétan fehér, annyi klór van benne, vagy mi! Szigetvár meg gazdag város:DD

    VálaszTörlés
  9. http://www.viztisztitoberendezes.info/ozm%C3%B3zis-v%C3%ADztiszt%C3%ADt%C3%B3k

    nekem ez bevált. olcsó a szűrőcsere, a gép is, ráadásul tök jó minőség. nincs hormon, meg fekália, csak tiszta víz.
    A jó öreg örökölt szifont meg elővettem. :)

    VálaszTörlés
  10. Mi kb. 5-6 éve használunk vízszűrő kancsót, mivel elegem lett a macerából, ami az ásványvízzel jár. Akkor ki tudtam számolni a fogyasztásunkat a palackok alapján és arra jutottam, hogy picivel olcsóbb a szűrt víz - pedig akkor még Brita szűrőt használtunk. Mostmár sajátmárkásat veszünk ebből is, Rossmannban, Müllerben baráti áron lehet kapni 3 vagy 4 darabos csomagban. Érdemes megnézni, ha már úgyis van egy kancsód, hátha megszereti a család. Én ezzel főzök levest, kávét, teát - sokkal szebb a színe és az íze is finomabb. Ráadásul évek óta nem kellett vízkőmentesíteni a vízforralót, de a vasalót sem. Ja, és úgy látom, hogy mostanra már nagyon trendi is lett a vízszűrés :) Réka

    VálaszTörlés
  11. sziasztok. en is csapvizet hasznalok mar 3 eve vizszurovel es szodageppel. Anno kiszamoltuk hogy kb 1 liter olcsobb asvanyviz arabol jon ki a literes hazi szoda. Ugy gondolom hulyeseg vizet hazavinni mikor otthon a csapbol is ez folyik. :-) a sok muanyag palackrol ne is beszeljunk. Persze nalunk is elofordul neha colas palack . a szurt vizet fozeshez, vasalashoz, kavefozogephez, teakesziteshez is hasznalom, sot mivel lagy viz, a szobanovenyekhez is alkalmas. Valamiert a kutyaknak nem ajanljak

    VálaszTörlés