2011. augusztus 6., szombat

Energia takarékos izzók - Áram spórolás

Ma elmentünk a Bauhausba, mert akartunk venni a teraszra és az erkélyre kinti lámpát, akkor már megvettük a konyhába is, mert már csak oda hiányzott, na jó, még a vendégszobában és a hálószobánkban is egy 60-as izzó lóg le a plafonról.
Erős felindulásból azt a döntést hoztuk, hogy akkor most energiatakarékos izzót veszünk, mivel nem vagyunk kiképzettek és gyakorlottak a témában ezért egész tanácstalanul álltunk a 100 ezer izzó fajta előtt. Eladó asszonyka, akit megkérdeztünk, nem sokat segített:( Szerencsére egy másik eladó, egy fiatal fiú hajlandó volt csomó kérdésünkre válaszolni!
Úgyhogy vettünk 5 db E14 foglalatú 9 watt teljesítményű 40 watt energiát leadó meleg fényű izzót (nem csavaros kiszerelésben, hanem kicsi burásban), darabját majdnem 936Ft-ért Landlite márkájút, mert ez volt a legolcsóbb!!! Mondta a fiú, hogy Kínában gyártották, visszakérdeztem, hogy mit nem ott gyártanak, amit nem ott gyártanak, az gyanús by Fábry!!!

Sebaj, most nézni fogom az energia fogyasztásunkat, bár nem fogok tiszta képet kapni, mert március óta lakunk itt, így a téli hónapok plusz világítására nincs tapasztalat! 
Még a nappali mennyezeti csillárjának 5 lámpáját kéne kicserélni (jövő hónapban, meg akcióban, hátha lesz, most már tudom mit kell nézni) és akkor már majdnem jók lennénk lent. 
Összesen 29 égőnk van, ebből most lesz 9 db energiatakarékos. A legtöbb időt itt a nappali-konyha kombóban töltjük, este megyünk csak fel. Így a legnagyobb energia fogyasztás ide koncentrálódik!

Remélem egy hónap múlva már tapasztalatokról is be tudok számolni. 
Szerencsére a Bauhaus német oldalán találtam pár hasznos lapot, ahol segítenek a konvertálásban, a magyar Bauhausban egy rohadt tábla sem volt, hogy segítsenek.:(

Szomszéd asszony azt mondta, hogy annyira jók az energiatakarékos izzók, hogy 90-ben vett izzói még mindig működnek, hát a profét a szóljon belőle, bár 1 év garanciát adnak az izzóra!!!

Nektek vannak tapasztalataitok energiatakarékos izzókkal kapcsolatban tapasztalatotok???  Milyet vesztek? Mi vált be? Nagyon kíváncsi lennék a tapasztalataitokra!!!

Ígérem még jelentkezem a témában, megpróbálom a konvertáló táblázatot, amit a német Bauhaus oldaláról töltöttem le kép formátumba hozni, így segítenek eligazodni Benneteket a rejtelembe! Ezzel is spórolunk és még a környezetünket is védjük!!!

5 megjegyzés:

  1. Szia!

    Mi évek óta energiatakarékos izzókat vásárolunk. Nagyon jók! Irtó sokáig teszik! Bár attól függ szerintem, mennyire gyakran, és milyen sokáig használjátok. Nálunk még sehol sem kellett kicserélni. Amúgy a Tesco-ban vesszük, általában, de néha akad 1-1 normális a lidl-ben is. De azt ne kérdezd, hogy mi a márkája, mert fogalmam sincs! Nálunk a párom a szaki, ebben is! De azt tudom, hogy olcsóbb kategória, olyan 8-900 körüli, akcióban 5-600 ft.

    Együtt vásároljuk, de nem tudom, milyet veszünk. Ha látom a dobozát, akkor már jó nyomon vagyok. :) Amúgy a foglalatokat kell nézni, amihez nem értek! Röviden ennyi! :)

    Puszi!
    Erika

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Igen, mi is olcsóbbat vettünk, múltkor láttam akcióban, de akkor még nem értünk meg rá! Egy csomó tájékoztatót találtam az izzókról, majd megosztom mindenkivel, hogy egy helyen legyen, remélem alszanak a gyerekek délben és akkor összeszedem a gondolataimat :) Férj is most tanulja nálunk a szakmát, mert tényleg ketten álltunk a pult előtt és néztünk, mint Rozi a moziban! :D

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Ez az enerigatakarékos izzó nem egyszerű kérdés. Mi is kicseréltük sok helyen. Fogyasztásban biztos segít, egyetlen bajom vele az, hogy 100 év mire rendesen világít, addig malmozhatok a fürdőben a tükör előtt :) Mindenesetre fogyasztásban és árban is nagyon jó. Manapság erre nagyon oda kell figyelni. Én már az áramszolgáltatókat is nézegetem, van-e különbség közöttük. Az elműnél találtam egy ügyfélajánló programot (arambolt.hu), ahol 2%-ot spórolhatok. Érdemes ezekre odafigyelni.
    No remélem, azóta sikerült nagyjából átvilgáítanod ezt az energiatakarékos izzó kérdéskört :)

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Korábban mi is hagyományos égőket használtunk, de megőrültem tőle, hogy állandóan cserélgetni kellett őket! Mostmár szerencsére minden helyiségben energiatakarékosra váltottunk, és azóta nem is kellett egyet sem kicserélni:) Tényleg baromi tartósak! Ráadásul az áramszámlánkon is meglátszik, sokkal kevesebb:)De az áramszolgáltató választás is sokat nyom a latban: én is elműs vagyok, láttam azt az ajánlatot, amit az Anett írt, de mivel régóta náluk vagyok ez rám nem vonatkozik. Viszont én meg kuponokat kapok tőlük, amivel végre megajándékoznak pontosságomért:)

    VálaszTörlés
  5. ledes egoket kell venni, az azonnal fenyerore kapcsol,es meg kevesebbet fogyaszt mint a masik energiatakarekos. Egyebkent ahol percekre kapcsolod fol (PL wc, kamra) oda hagyomanyost erdemes tenni,mivel nagyon hamar kieg az energiatakarekos. Ezt tapasztalatbol mondom. Ahogy eszrevettem nem annyira donto a havi villanyszamlaban az egok minosege. Persze szamit, de pl. a huto, asztali szamitogep, mosogep,vizforralo, hajszarito ,suto az igazi energiafalo .

    VálaszTörlés