2011. augusztus 10., szerda

Felvágott helyett

Iszonyat sok pénzt költünk felvágottra, és mindegyiknek egyforma az íze, gondolom a tartosítószereknek és E-knek köszönhetően! :( Tulajdonképpen a gyerekek nem esznek felvágottat, nagy ritkán egy-egy sonka szeletet, vagy Trudi imádja a töpörtyűt, sült császárt, főtt császárt. Természetesen kenyér nélkül!!!

Általában az Aldiban veszem a felvágottakat, olyanokat, amik 1-2 napon belül lejárnak, tudom spur vagyok, de annyira sajnálok 400-500 Ft-ot kiadni 10 dkg felvágottért. De semmi bajuk nincs, ehetőek, nem büdösek, nyálkásak, stb. Persze kérdés, hogy miért oda megyek, azért, mert közel van, még gyalog is!!!

Nos utána néztem, hogy mivel lehet a felvágottakat helyettesíteni, akinek van még ötlete ossza meg velem, hogy megcsináljam. Egyrészt egészségesebb, ha magam csinálom, tudom mi van benne, másrészt remélem nem költök annyit rá, mint a felvágottakra.

Kár, hogy nincs tél, mert akkor úgy rendeljük a kolbászt és a szalámit, tavalyelőtt még egy egész házi sonkát is, annál jobb nincs is!!!

Túró egyszerűen: - iszonyat drágák a sajtkrémek is, meg túrókrémek is, veszek túrót, és ahhoz tejfölt keverek és sózom, belevágok lilahagymát és már kész is! Vagy lehet bele snidlinget, újhagymát is vágni! Ez férjem sváb rokonainál sütőben sült héjas krumplihoz szokták enni! MIlyen jó kaja az! Nyami!

Körözött
Körözött: ezt mindenki máshogy csinálja, persze juhtúró kell hozzá, de én normál tehéntúróból is szoktam csinálni, lilahagymával, köménnyel, pirospaprikával, só, bors és egy kis sört is teszek hozzá, nagyon fincsi lesz!

Májkrém: libamájkrémet annak idején csináltam karácsonyra, de az aranyárban van, úgyhogy marad a csirkemáj, vagy  a kacsamáj. Itt találtam hozzá receptet, azért le is írom:
20 dkg csirkemáj (lehetőleg ne brazil mélyhűtött), 5 dkg húsos szalonna, 1 fej hagyma, 4 ek tej/húslé, kacsazsír, só, bors, mustár.

  1. Pirítsuk meg a szalonnát a hagymával.
  2. Adjuk hozzá a májat, süssük készre.
  3. Adjuk hozzá a tejet, mustárt, fűszerezzük, majd botmixerrel törjük össze, lehet villával is.
    Tesóm meg úgy csinálta, hogy vajban megsütötte a csirkemájat, majoranna, bors, később jött rá a só, ezt össze lehet turmixolni, jó sok vaj kell rá!

    Máj zsírban: nagy kedvencem volt gyerekkoromban, hogy a májat zsírban sütötték meg, lehet ez kacsazsír gondolom, de sertészsír is, csak úgy fogy nálunk, vagyis én imádom! Mindig eldöntöm, hogy csinálok, aztán nem veszem rá magam, na majd most!

    Tojásrém :)
    Tojáskrém: régi munkahelyem büféjében isteni tojáskrémes szenyát lehetett venni, snidlinggel és villával összetörve, nyami. Itt vannak tojáskrémre variációk: http://www.nosalty.hu/tojaskrem_recept_477

    Márványsajtos krém: Tesóm szokta csinálni, igaz nagyon tömény, de isteni, márványsajt (legegyszerűbb magyar) hozzá egy nyomós sajt (sparos, vagy no name) fokhagyma, bors és már lehet is enni :)) Még zöccséget is lehet bele mártogatni!

    Ájvár
    Ajvár: ezermillió recept van, anno én is csináltam, de már elfelejtettem, hogy hogy kell, el is tettem belőle egy nagy adagot, de sajnos megpenészedett. Úgyhogy most olvastam itt egy elkészítési módot ( boltban is lehet kapni, de baromi sokba kerül és az íze elég foss) Íme a recept: http://igyfozanyatok.blog.hu/2010/07/13/ajvar_keszitese Megjegyzés én a padlizsánt és a paprikát is a sütőben sütöm, amíg meg nem puhul!

    Padlizsánkrém: én úgy csinálom, hogy sütőbe padlizsánnal, aztán a belsejét kivájom és turmixba teszem, mellé hagyma, majonéz, só, bors és már kész is!

    Baconszeleteket serpenyőbe fektetünk és zsírjára sütjük őket, majd leitatjuk a felesleges zsírt. A kellemesen sós ropogós, hártyavékony szalonnaszeletek bármilyen kencés szendvicset feldobnak!

    Húsok: aki nem tud szakadni, az maga is süthet húst és azt vékonyra szeli, mondjuk karaj egybesütve, jó kis borsos kéregben, vagy pulykamell, bár nem tudom, hogy ezeket mennyire lehet vékonyra szelni!? De legalább nincs bennük semmilyen E meg tartósítószer, igaz munkás, de az egészségért meg kell szenvedni! ;)

    Egybesült fasírt: szerintem ez is remek hidegen, Sparban fél kiló sertésdarálthús 399 Ft, olyat szoktam venni, teszek bele tojást, szikadt zsemlét/kenyeret tejben áztatva, só, bors, fokhagyma és irány a sütő! :)

    Aki ínyencségekre vágyik, azoknak íme néhány blog (lazackrém, vöröslencse krém, humusz és társai):
    http://flat-cat.hu/tag/felvagott-helyett/
    http://fozzunkolaszul.blogspot.com/search/label/felv%C3%A1gott%20helyett
    http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2011/01/felvagott-helyett.html
    Még ötletek:
    http://antalvali.com/comment/35036/felvagott-helyett-felvagottat


    Most már csak erőt kell vennem magamon és elkészítenem és hétvégén az összes felvágottat elüzni a hűtőszekrényemből! Ha lesznek saját képeim, akkor azzal díszítem a hozzászólásomat!


    Ti szoktatok ilyen krémeket készíteni? Felvágottat esztek? Ha van jó receptetek osszátok meg velünk! 

    7 megjegyzés:

    1. Ajvar szerű, nagyon rendben van, többször csináltuk már: http://vegasztromania.blogspot.com/2009/08/muhammara.html

      VálaszTörlés
    2. dobozos krémtúró helyett túró+tömlős sajtkrém összekeverve mézzel, almával és dióval. és mehet a gyermek szendvicsére

      VálaszTörlés
    3. Szuper, köszönöm! :) Várom még az 5leteket:D

      VálaszTörlés
    4. Májpástétomot szoktam készíteni, kiválóan lehet szeletelni. Májat megveszed, be a turmixba (lusta vagyok, na) hozzá pici zsemlemorzsa (kicsit maradjon azért folyós), tojás bele, majoranna, házivegeta, meg amit még kíván az ember. Jénaiba bele, sütő és készen is van.
      Házi vegetát mindig ősszel készítek. Ha érdekel a recept, leírom, két hét múlva szombaton fogom csinálni. Tavaly nem volt rá időm, a két évvel ezelőtti adag egy egész évig kitartott, úgy, hogy kb mindenkinek adtam belőle és mindenhova használtam.

      VálaszTörlés
    5. Igen, nagyon kíváncsi vagyok házi vegetára, lehet, hogy anyóst is ráveszem, hogy ilyet használjon, vagy adok neki ajándékba majd karira, mert semmi sem jó ízű, amiben nincs vegeta, vagy leveskocka!!! Barátnőm apja dettó! :))

      VálaszTörlés
    6. Én a padlizsénkrémet és egyéb, például, zeller-, brokkoli-, sárgarépa-krémet is úgy készítem, hogy egy mélyebb láboskába (turmixolás miatt) felteszek egy fej hagymát dinsztelni olajban, ha egy kicsit kezd pirulni teszek hozzá apróra vágott fokhagymát, majd a zöldséget, és sót, fűszert (bors, oregano, majoranna - mihez mi illik). Kislángon nagyon lassan párolom (padlizsánt héjastul!)víz hozzáadása nélkül míg teljesen puha nem lesz. Kicsit hagyom hülni és utána leturmixolom botmixerrel :P

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Nagyon tetszik, és nagyon jól is hangzik!! Nagyböjtöt szeretném végigcsinálni idén és kellenek az ilyen jó ötletek! Köszi

        Törlés