2011. augusztus 5., péntek

Mosás - Takarítás

Használt fogkefe bármire jó :)
Nem vagyok teljesen zöld, csak úgy mérsékelten, viszont a mosószerekre algériás vagyok, mármint a foszfát tartalmúakra, nem fizikailag, hanem lelkileg. Ezért jó ideje egy francia ökomosószerrel mosok, de szeretném olcsóbbal helyettesíteni, ezért ki szeretném próbálni a szódabikarbónát! A mosódiót is kipróbáltam, de nekem nem jött be. Öblítőt nem használok, mert attól iszonyatosan befeketedett a mosógépem, nem beszélve a lefolyómról! Valamint az illatorgiáktól meg tüsszögőrohamot kapok!

Hetente 4-5 adag ruhát mosok ki, két kisgyerek mellett nem is csoda. Ha már a vízen nem tudok spórolni jobban A+-os mosógépem van és a mosógatógépem is A+-os igaz 13 éves!

Szódabikarbóna másra is jó, sőt mindenre, tesómmal kedvenc sorozatunk, ahol két nő, Kim és Aggie takarít, általában olyan szerekkel, amik nem aranyárban vannak, hanem szódabikarbóna, ecet, kóla stb. Amikor ezeket a lakásokat látom, már nem is vagyok kibukva a konstans rendetlenségtől, ami nálunk uralkodik, hiába az én gyerekem nem ülnek meg a sarokban egy mütyürrel, ezek minden szanaszét hagynak, amikor meg megkérem őket, hogy ugyanmá' rakjanak össze, akkor a következő válaszok érkeznek: "Nem érek rá! Fáradt vagyok! Mindjárt :)))"

Kim és Aggieből egy kis szösszenet, csak erős idegzetűeknek:


Néhány ötlet magyarul Aggietől és Kimtől egy másik anyuka blogjából, nekem az ecetes mikrotakarítás már bejött tényleg jobban jött le az odafröccsent cuccos, tesóm meg a húgykövet kólával takarította! :)


"Ecet és vízkő (már régóta használom, de a vízcsapoknál nem tudtam rendesen megoldani eddig)
Műanyag (vastagabb) uzsonnászacskóba teszek ecetet, ráhúzom a csapra, zuhanyrózsára, rágumizom erős befőttesgumival és rajtahagyom kb. egy órát, hogy ázzon az ecetben, rendesen ellepje. Gyönyörűen lejön utána erölködés nélkül.

Kóla és odaégett lábos
Egy ujjnyi kólát teszek a leégett lábosba, felteszem "főzni", forralom kb 2 percig - utána mosogatókefével kellemesen könnyen lejön az odakozmált étel. Ha nem lesz tiszta elsőre megismétlem a "kólafőzést".

Fogkrém és hűtőszekrény
A hűtőszekrény gumirészét eddig mindig domestossal és szivaccsal takarítottam de ezzel könnyebb: fogok egy fogkefét fogok egy teljesen sima fehérítős, nem zselés  (olcsó is megteszi) fogkrémet és szépen kimosom a gumibarázdákat.

Mikrosütő és ecet
A mikro belsejére száradt ételmaradékot úgy takarítom ki, hogy egy tálba teszek egyharmad rész ecetet és kétharmad rész vizet majd öt percre berakom a mikróba, hogy felforrjon. Ezek után elég csak kitörölgetni.

 
A nem papírra sikerült gyerekrajzot állítólag kiválóan eltünteti a hajlakk vagy a fogkrém, eddig még csak a fogkrémeset próbáltam ajtófélfán és döbbenetes volt az eredmény.  :) "



Mindenképpen ki akarom próbálni a szódabikarbónát és nem csak mosáshoz, hanem takarításhoz, szerintem szombaton be is szerzem. Hogy miket lehet még csinálni a szódabikarbónával, azzal a következő bejegyzésben jelentkezem, mert annyi mindent, hogy nem is igaz! 

Ti milyen tisztítószereket, mosószereket használtok? Szempont a környezetvédelem és a pénztárca védelme?? Hiszitek-e még, hogy a barackfoltot kihozza a rózsaszín föltisztító, meg az angyal nevű?!;)

6 megjegyzés:

  1. Ezek nagyon jó ötletek! A sorozatot én is néztem egy időben. Olyankor rettenetes takarító-lázban szenvedtem! Tanulságos történeteket mutatnak, az biztos!

    A hajlakk és a gyerekrajzok esete rendben van. Nálam bejött, persze a legolcsóbb lakkal, hogy ne kerüljön sokba, ill. tudjam használni kreatívkodásaim során is! :)

    VálaszTörlés
  2. Kolléganőm esküszik a mosódióra, de nem tudom elhinni, hogy a vízes homokot a gyerek nadrágjából kihozza, még a Vanish se tudja. Maradok az Arielnél.

    bakker, a feketedést a mosógépen az öblítő okozza? ezt nem tudtam.

    Főleg DM saját márkájú cuccait használom, rendben vannak árban is, hatékonyságban is

    VálaszTörlés
  3. Felbuzdulva a mosószódán, elrongyoltam az Auchanba (ott 1 kg kiszerelésben is lehet venni 640 ft - Csepeli Auchan, de az mindig drágább a többinél). Biztos valamit rosszul csinálok, de pl a pólókból nem hozta ki a foltokat. 60 fokon mostam. Nem akarok leállni a mosószódával, mert fontos a környezetkímélő mivolta. Rosszul csináltam valamit? Tényleg előkezelni mivel szoktál?

    VálaszTörlés
  4. Lehet mosószer mellé is adagolni a mosószódát, már azzal is kímélted a környezeted. Fél/kétharmad mosószóda és mellé a mosószer!
    A foltokat én gallseifével (dmben/müllerben kapható 200 Ft körül van) kezelem, ez ha jól értettem ezt az oldalt, akkor marhaepéből van és szuperül kihozza a foltokat! http://de.wikipedia.org/wiki/Gallseife

    VálaszTörlés
  5. Csap vízkő: én rásegítettem egy kis gőzkacséval és egyből lejött. A hajlakk nekem a szuperérzékeny kanapészövetből hozta ki a gyerek tollrajzát.
    Én a mosódió mellé adagolok egy kis mosószodát, és folteltávolításra tényleg a legjobb a marhaepe, valamint valóban a DM-ben a legolcsóbb. A mosószóda a háztartási boltokban a legolcsóbb: én legutóbb 250 ft/kg-ért vettem.

    VálaszTörlés
  6. új Penész gátló / ölő anyag: szódabikarbóna + mosószóda + trisó
    1:4:5 arányban vízben keverve (szabadalom szám: CA 2504014 C)

    VálaszTörlés