2011. augusztus 5., péntek

Szódabikarbóna – Csodaszer ;)

Védem a környezetet, no meg a pénztárcámat! Számos oldalt végignéztem, ahol tanácsokkal látnak el, hogy mire és hogyan lehet használni a szódabikarbónát,ezeket most egyesítettem és az alábbiakban sorolom fel.
A gyógyszertárban vettem is, igaz egy 20 dkg és 94 Ft, ezt étkezési célokra is lehet használni, meg gyomorégésre, fogfehérítésre, sütésre stb.
A neten szörfölve öko- és bioboltokban találtam 2 kg szódabikarbónát 500 Ftért, a szállítási költség nincs benne, de lehet, hogy közvélemény kutatok a társasházban, hátha kell még valaminek valami bio, öko cucc és együtt rendelve olcsóbb!

Szódabikarbóna használata: 

Mosáshoz:
„Az ökomosás nálam tehát így zajlik: a ruhákat szokás szerint színenként szétválogatom. A sötéteket 3 evőkanál mosószódával (mosópor-adagolóba szórom) és 6-7 szem mosódióval (egy vászonzacsit mellékelnek mellé, abba kell beletenni, kicsit megtörni a diószemeket és így be a ruhák közé) indítom el. Az öblítő adagolóba ecetet öntök (a szokásos öblítő mennyiségnek a felét - kétharmadát), s 10-15 csepp illóolajat (100%-os tisztaságú) csöpögtetek bele.
A fehér ruháknál ugyanez, csak 2-3 evőkanál szódabikarbónát is teszek a mosószóda mellé. Ez biztosítja, hogy a fehér ne szürküljön el.” http://okoblog.freeblog.hu/archives/2009/06/07/Mosas/

Még folyékony mosószer alkotására is megtanít az bloggoló:
„Elővettem egy fél literes üveget, beledobtam egy darab, kissé megtört mosódiót, belelapátoltam 3 evőkanál mosószódát és felöntöttem forrásban lévő vízzel. Összeráztam, és hagytam állni (rendszerint 1 hetet, a következő mosásig). A fél liter 3 adag mosásra elegendő nekem. A fehérekhez adok még hozzá a mosógép adagolójába fehérítő sót és/vagy egy evőkanál szódabikarbónát. A ruhák tiszták lesznek, a fehér foltok és a szappanos lerakódások eltűntek.” forrás: http://okoblog.freeblog.hu/archives/2010/02/13/Folyekony_mososzer/

Takarításhoz:
  1. A szódabikarbóna kiváló szagtalanító: a hűtőszekrényben tarts egy nyitott szódabikarbónás zacskót. A hálószobában a matrac felfrissítéséhez szórj rá szódabikarbónát, hagyd állni rajta, majd porszívózd le.
  2. Hasznos a beépített szekrényben is.
  3. Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.
  4. A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.
  5. A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
  6. Teáskanna, vízforraló, kávéfőző vízkőtlenítéséhez, ecettel felpezsdítve
  7. A zsírfoltra öntsünk lobogó forró vizet, azután szórjunk rá száraz szódabikarbónát és súroljuk ki.
  8. A friss zsírfoltot szódabikarbónás vízzel töröljük le a bőrkárpitról, majd több réteg nedvszívó papírral itassuk fel a nedvességet.
  9. Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Miután kihűlt, az edényt könnyedén kitisztíthatjuk.
  10. A kávé- és teafoltot nedves szivacsra szórt szódabikarbónával könnyen eltávolíthatjuk.
  11. Rozsdamentes acéledényt szintén tisztíthatunk szódabikarbónával.
  12. A hűtőgép tisztításához forró vízben oldott szódabikarbónát használjunk.
  13. A sütő kitisztításához szódabikarbóna és víz keverékéből készítsünk pasztát, kenjük a még forró sütő belsejére. Amikor megszáradt, tisztítsuk ki forró vízzel és kefével. Végül töröljük ki a sütőt egy púpos kanál szódabikarbóna és egy csésze víz keverékével.
  14. A fürdőszobában a fényes felületeket szódabikarbónával, forró vízzel és erős kefével súroljuk.
  15. A legagresszívebb és egészségünkre legkárosabb bolti tisztítószerek közé tartoznak a lefolyótisztítók. Szelídebb, de hatásos módszer, ha az eldugult lefolyóba szódabikarbónát teszel, majd ecetet öntesz rá, végül a habzás után forró vízzel leöntöd.


Megjegyzés: van itthon ecetem, mosószódám és van mosódióm is, és most már szódabikarbónám is, kivéve illóolaj, de én nem vagyok oda a szagokért! Úgyhogy ahogy elfogy a mosószerem, nemsokára, akkor hajrá még ökobb mosás!

Az ökoblog szerzője azt javasolja, hogy az ökomosás elkezdése előtt ecettel mossuk át a mosógépet, a következő módon: 3 lityó ecetet öntsünk a gépbe és 30 fokon, fél ruhás programon, indítsuk el, majd kapcsoljuk le menet közben és hagyjuk egy éjszakát állni benne a vízet, aztán reggel elindítva tiszta is lesz. Azt javasolja, hogy ezt 3 havonta csináljuk meg! 

Remélem kedvet kaptok, hogy kipróbáljátok, szeretném, ha a takarítószereket a felére redukálni, vagy olcsóbb és környezetkímélőbb anyagokkal kiváltani! 

források:
 http://www.e-misszio.hu/dok/suvolto/Suvolto_2007_03.pdf
http://okoblog.freeblog.hu/categories/mosas/
http://www.szelektiv.hu/hir.527.nagyanyaink_bolcsessege_3_szodabikarbona
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tavaszi-nagytakaritas-%E2%80%A6-tisztitoszeres-szekrenyben

4 megjegyzés:

  1. Szia! Megosztottam ezt a bejegyzést is facebookon ismerőseimmel, remélem nem baj.

    VálaszTörlés
  2. új Penészedés gátló/ölő alapanyag: szódabikarbóna + mosószóda + trisó
    1:4:5 arányban keverve (szabadalom szám: CA 2504014 C)

    de a szódabikarbónával egyes rák betegség fajtákat sikerrel gyógyítanak, megelőzésre is használható.

    VálaszTörlés
  3. Es mi lett a ..szódabikarbónas hajmisás eredmenye????

    VálaszTörlés